Pe fondul fiscalităţii şi birocraţiei excesive, România se află în topul ţărilor cu cea mai scăzută colectare a taxelor şi a impozitelor, în special la TVA şi contribuţii sociale. Doar ca urmare a majorării TVA de la 19 % la 24 %, dar şi a ineficienţei organelor de colectare şi control, România colectează mai putin de 50 % din TVA, iar bugetul statului pierde aproximativ 20 de miliarde de euro. “Presiunea asupra companiilor oneste devine pe zi ce trece tot mai mare, cauzând grave dificultăţi financiare. În acest context, Consiliul Investitorilor Români supune dezbaterii publice un set de măsuri menite să ducă la scăderea evaziunii fiscale, prin reducerea fiscalităţii, dar şi a birocraţiei şi a ineficienţei organelor de colectare şi control”, a declarat Ioan Niculae, proprietar al grupului de firme InterAgro şi preşedinte al Consiliului Investitorilor Români.

Consiliul Investitorilor Români organizează miercuri, 9 octombrie la Palatul Parlamentului o conferinţă naţională, la care au fost invitaţi să participe importanţi antreprenori autohtoni, precum şi reprezentanţi ai Guvernului şi Presedintiei. Principalele măsuri ce vor fi supuse dezbaterii publice se referă la revenirea TVA la 19 %, scăderea contribuţiilor sociale pe salarii, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, stoparea majorărilor galopante a preţurilor la energie şi reluarea decontărilor accizei la motorină în agricultură. “Nu mai este un secret pentru nimeni că majorarea TVA-ului la 24% nu a adus nici pe departe rezultate benefice economiei noastre, în schimb a generat o avalanşă de efecte negative, culminând cu o creştere semnificativă a evaziunii fiscale. Consider că procentul de 19% la TVA  poate aduce o reechilibrare a balanţei de plăţi la nivelul bugetului, creştere a consumului şi diminuarea evaziunii fiscale”, a declarat Radu Timis, proprietar al grupului de firme CrisTim şi membru al Consiliului Investitorilor Români. “Costul salarial cu forţa de muncă reprezintă o “corvoadă” socială pentru o activitate care este corectă si transparentă din punct de vedere al plăţii taxelor. Contribuţiile sociale pe salarii, dincolo de faptul că aproape egalează venitul net primit de un angajat, cu alte cuvinte aproape dublează cheltuiala angajatorului, cuprinde “dări” către stat care nu se reîntorc în serviciile primite”, a declarat Radu Enache, proprietar ContinentalHotels şi membru al Consiliului Investitorilor Români.

“Consider că prin activitatea sa, Consiliul Investitorilor Români trebuie să militeze pentru promovarea şi susţinerea competenţei în industrie, renunţarea la importuri, încurajarea producătorilor români şi acceptarea faptului că, teoria conform căreia tot ceea ce e străin e bun, este extrem de pagubitoare pentru ţară", a declarat Valer Blidar, preşedinte al companiei ASTRA Vagoane Calatori S.A. şi membru al Consiliului Investitorilor Români.