Studiu: Cât de bine trăiesc persoanele în vârstă în România

România se află la mijlocul unui top privitor la standardul de viaţă al persoanelor în vârstă în Europa, care a fost alcătuit în funcţie de parametri precum condiţiile de viaţă, activitatea socială şi gradul de instruire. Viitorul nu sună bine, mai ales că majoritatea ţărilor, spre deosebire de România, au început să investească în bunăstarea persoanelor vârstnice.

La evaluarea standardului de viaţă al persoanelor care au trecut deja de 60 de ani, specialiştii organizaţiei au avut în vedere 13 parametri, inclusiv numărul de cereri depuse în instituţii, condiţiile de viaţă, gradul de instruire, numărul lucrătorilor şi cât sunt de activi din punct de vedere social. Au fost analizate informaţii ale Băncii Mondiale şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Pe prima poziţie în acest top este Suedia, urmată de Norvegia şi Germania, arată ratingul organizaţiei de binefacere Help Age International. Alte state care au obţinut indicatori foarte buni sunt Olanda, Canada, Elveţia, Noua Zeelandă, SUA, Islanda, Japonia, Austria, Irlanda şi Marea Britanie. La extrema cealaltă se situează Pakistan, Tanzania şi Afganistan.
România este pe locul 48, după Bulgaria, care este pe locul 47, din totalul de 91 de state cuprinse în studiu. Ţara noastră a obţinut cel mai bun scor la capitolul siguranţa veniturilor persoanelor vârstnice, şi anule locul 29, pentru că, motivează autorii studiului, acoperă plata pensiilor, iar persoanele vârstnice sunt un grup vulnerabil, ocrotit de către stat.
Sigur, pe hârtie lucrurile sta ceva mai bine, însă în UE numai bulgarii au o valoare a mediei  pensiilor mai mică decât a României, cu 32 de euro, pensia medie în România fiind de 177 de euro.
Chiar autorii studiului adaugă că rata sărăciei la români este încă mare, iar 19,2% dintre vârstnici au un venit pe jumătate sau mai mic decât venitul mediu naţional.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală acordată celor în vârstă, România ocupă locul 64, iar ca speranţă de viaţă se situează pe locul 60, la egalitate cu Bulgaria, Ungaria and Slovacia.
Cum economisesc unele ţări investind în bunăstarea bătrânilor
Bugetele de sănătate din Europa sunt tot mai sărace în ţările care au probleme cu asigurarea unei vieţi decente şi sănătoase persoanelor vârstnice. Comisia Europeană a decis să încurajeze şi să premieze iniţiativele care vizează finanţarea programelor de îmbătrânire activă și în condiții bune de sănătate, mai ales că viitorul nu sună bine: potrivit unui raport UE publicat în 2012, până în anul 2060, aproximativ o treime din populaţia europeană va avea cel puţin 65 de ani.
De aceea, creşterea speranţei de viaţă reprezintă o provocare semnificativă pentru economiile şi sistemele sociale din UE.
32 de orașe și de regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru găsirea unor modalități noi de a ajuta persoanele în vârstă. Orașele și regiunile câștigătoare au pus în aplicare soluții tehnologice, sociale sau organizaționale inovatoare pentru a mări eficiența sistemelor de asistență medicală și socială și au primit premii de la Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală.
Câștigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Regatul Unit. 13 situri de referință au primit câte trei stele, 12 au primit câte două stele și 7 situri au primit câte o stea (a se vedea anexa și catalogul pentru detalii complete). România nu se numără printre aceste ţări premiate şi sprijinite pentru aceste proiecte.