Acesta a explicat zilele trecute, la Conferinţa Naţională a Asociaţiilor de Proprietari, că prin metodologia de stabilire a tarifelor pentru operatorii de distribuţie ”a fost impulsionat” programul de instalare a contoarelor inteligente pentru energie electrică, program care trebuie finalizat în proporţie de 80% până în anul 2020.
”Contorul inteligent nu doar că stabileşte o legătură corectă şi transparentă între furnizor şi consumator, dar dă şansa românului, consumator final, de a-şi alege furnizorul. Trebuie să acceptăm, din nefericire, că în România, în ciuda paşilor importanţi de liberalizare a pieţelor de energie, consumatorul final, cetăţeanul român, este încă captiv”, a subliniat el.
Contorul va fi introdus începând de anul viitor. Acest lucru va permite fiecărui consumator să-şi aleagă furnizorul, fără să schimbe neapărat contractul. ”Când vom da posibilitatea ca fiecare consumator să-şi schimbe furnizorul după preţ, nu se mai poate fura şi vom avea calitatea serviciului corespunzătoare”, a mai spus Calotă.

Altfel, pe linie de gaz metan, a spus el, se încearcă ţinerea în frâu a creşterii preţului, gazul aflându-se pe agenda de liberalizare, de convergenţă a preţurilor cu piaţa internaţională.