Sistemul de pensii private, obligatorii (pilonul II) şi facultative (pilonul III), a încheiat primele 9 luni ale anului cu active nete în administrare de 13,5 miliarde lei (3,03 miliarde euro), pentru un număr de 6,3 milioane participanţi, transmite APAPR (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România). De asemenea, fondurile de pensii private înregistrează rezultate investiţionale atractive, profitând de evoluţiile favorabile din economie şi pieţele financiare.
Pilonul II – Randament mediu anualizat de 11,7%
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns după primele 9 luni ale anului 2013 la un număr total de 5,95 milioane de participanţi, dintre care numărul celor care primesc luna de luna contribuţii virate de către Casă Naţională de Pensii Publice (CNPP) s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.
De la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare de la CNPP, în numele participanţilor, contribuţii brute totale în valoare de 10,47 mld. lei, ajungând, în urmă activităţii investiţionale, la active nete de 12,75 mld. lei. Diferenţa în valoare de 2,28 mld. lei reprezintă câştigul investiţional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la sistem.
„Cu alte cuvinte, Pilonul II a produs de la lansarea să şi până în prezent o valoare adăugată de peste 510 milioane de euro în beneficiul exclusiv al contributorilor la sistem, demonstrând cel puţin până în prezent îndeplinirea mandatului de administrare responsabilă şi eficientă a economiilor actualei generaţii de salariaţi, pentru pensia de mâine”, a declarat Marius Popescu, preşedintele APAPR.
În ultimul an (septembrie 2012 – septembrie 2013), activele fondurilor de pensii de Pilon II şi-au menţinut creşterea accelerată, cu un ritm uşor peste 45%.
Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.
În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, această evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de procent anual, până în 2016.
„Pe termen scurt, cel mai important aspect pentru a sprijini continuarea acestor rezultate foarte bune ale sistemului de pensii private este includerea în bugetul pe 2014 a creşterii cotei de contribuţie de la 4% la 4,5%, potrivit legislaţiei în vigoare”, a adăugat Marius Popescu.
Pilonl III – Randament mediu anualizat de 8,2%
Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns după primele 9 luni ale anului 2013 la un număr total de circa 305.000 de participanţi, dintre care însă doar mai puţin de jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile, pe fondul climatului economic încă insuficient de favorabil pentru relansarea apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariaţilor.
Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au depăşit la finele lunii septembrie nivelul de 750 milioane lei (la la mijlocul anului 2013 la 687,5 mil. lei (168 mil. euro), cu 35% mai mult decât în urmă cu un an (septembrie 2012).
Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2007 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 8,2%.