Pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a sectorului serviciilor pentru afaceri, ABSL România propune un parteneriat strategic între autorități, mediul academic și sectorul privat, care să se concentreze pe mai multe direcții. Între acestea, crearea unui cadru legislativ stimulativ și a unor stimulente de natură fiscală pentru sectorul serviciilor pentru afaceri și creşterea atractivităţii pieței locale pentru investiţii prin valorificarea avantajului competitiv pe care România îl are pe piața globală a serviciilor pentru afaceri.
“România se află pe locul 9 la nivel global și pe locul al 2-lea în Europa Centrală și de Est ca destinație preferată pentru companiile din sectorul serviciilor pentru afaceri, care este unul dintre cele mai dinamice din economie. În pofida crizei economice, rata medie a creșterii anuale în ultimii trei ani a fost de 20%, iar pentru următorii trei ani se estimează o creștere de 30%”, a declarat Alexander Weigl, Președinte ABSL România.
Dintr-un studiu realizat de ABSL împreună cu KPMG reiese că la nivelul anului 2012 piața serviciilor pentru afaceri totaliza 500 milioane de euro și aproximativ 20 000 de angajați. Companiile membre ABSL acoperă aproximativ jumătate din această piață, totalizând o cifră de afaceri cumulată de 200 milioane de euro și 8 000 de angajați. “Industria serviciilor pentru afaceri va continua să se dezvolte rapid pe plan local, deoarece tot mai multe companii caută să-şi reducă costurile operaționale și să-şi îmbunătăţească capitalul de lucru. Marile companii multinaționale și-au deschis în ultimii ani cel puțin un centru de afaceri în România, unele dintre acestea numărând peste 2000 de angajați. Este vorba de angajați cu înaltă calificare și care vorbesc mai multe limbi străine, dintre care aproximativ 80% dețin cel puțin un masterat sau o certificare internațională”, a mai spus Alexander Weigl.
Potențialul României ca destinaţie pentru serviciile pentru afaceri a fost subliniat și de Pawel Panczyi, Managing Director, ABSL Polonia. Potrivit acestuia, eficiența costurilor de personal din România, localizarea geografică a țării, dimensiunile pieței locale și competențele angajaților români din acest domeniu fac din țara noastră o locația căutată de către companiile din industria externalizării proceselor de afaceri, externalizării serviciilor informatice și centrelor de servicii partajate.
Sectorul serviciilor pentru afaceri este unul extrem de dinamic nu doar pe plan regional, ci și la nivel global, reprezentând o piață de peste 300 miliarde de dolari. Keshav Murugesh, Președinte Nasscom BPM Council & CEO WNS Global Services a subliniat că industria serviciilor pentru afaceri a înregistrat creștere la nivel global, în condițiile în care alte industrii au de înfruntat adevărate provocări financiare cauzate de mediul economic incert: “Sectorul externalizării proceselor de afaceri la nivel global înregistreaza o creștere de 5-6%, în timp ce industria de offshore are o creștere de două cifre. Pe viitor, această creștere va continua”, a spus el.