Parcul, a cărui suprafaţă este de 5,7 hectare de teren, utilizează 9.792 de module solare, furnizate de compania franceză Voltec Solar. Specializată pe dezvoltarea şi realizarea de proiecte de sisteme fotovoltaice, EcosunExpert România este, de altfel, unic distribuitor în ţară al panourilor solare Voltec „Acest prim proiect poate fi considerat drept un showroom, unde viitori potenţiali parteneri pot evalua şi aprecia eficienţa acestor panouri, garantate de producător pentru 25-30 de ani”, spune Frederic Rohmer, director asociat.
Producţia anuală a parcului fotovoltaic, estimată la aproximativ 3,3 GWh, este suficientă pentru a alimenta cu electricitate 3.000 de gospodării din Podu Olt şi Hărman. Un al doilea parc este în construcţie, în aceeaşi configurație tehnică și financiară.
În general, pentru a monta 1 MW de capacitate într-un proiect solar este necesară o investiţie de 1 – 2 milioane de euro, în funcţie de mai mulţi factori (teren inclus sau nu, fiabilitatea proiectului, originea panourilor solare precum si garanţia acestora, stabilitatea şi rezistenţa structurii de susţinere, drumuri de acces, garduri, sistem de securitate etc.). „Un proiect fotovoltaic bun este evaluat, nu după prețul investit într-un MW instalat, ci în functie de rata de recuperare a investiţiei, raportata la perioada de funcţionare a acestuia de 25-30 de ani”, ţine să precizeze Frederic Rohmer.
Investiţia de la Podu Olt aparţine companiei EcosunExpert Braşov, deţinută parțial de EcosunExpert România, plus câţiva investitori privați. Parcul fotovoltaic a fost dezvoltat în parteneriat cu societatea locală SISE Electrica Transilvania Sud.
La nivel global, EcosunExpert, cu sediul în Franţa, produce energie în cinci parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 10 MWp. Compania a vândut către diferiţi clienţi 65 de sisteme fotovoltaice de dimensiuni mari, toate funcţionale în acest moment.
Capacitatea instalată în centrale fotovoltaice a înregistrat un salt spectaculos în prima jumătate a lui 2013, fiind de aproape opt ori ori mai mare comparativ cu sfârşitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica. Concret, dacă la sfărşitul lui decembrie 2012 existau în România parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 49,3 MW, la jumătate acestui an erau în funcţiune proiecte de 378,5 MW.