Se schimbă, dar rămâne la fel:  „de noul pachet de bază de servicii medicale, care este obligatoriu, beneficiază toţi românii, indiferent dacă plătesc sau nu contribuţia de sănătate“, anunţa la publicarea proiectului de lege ministrul sănătăţii, spre mâhnirea celor care au cerut în repetate rânduri ca această contribuţie la sănătate să fie facultativă.

Şi nu asta ar fi mirarea cea mare, într-o ţară în care 8,5 milioane de români plătesc din contribuţiile lor serviciile medicale ale 18 milioane de români. Cea mai mare inepţie pe care o conţine proiectul de lege, rectificată ulterior din vorbe, este faptul că de aceleaşi servicii medicale din pachetul de bază vor beneficia şi cei care plătesc, şi cei care nu plătesc sănătatea.

Cine pierde, cine câştigă?

Ulterior, după reacţii ale actorilor din sistem care reclamau faptul că în felul acesta nimeni nu va mai plăti, iar casele judeţene ar fi bombardate cu procese, ministrul sănătăţii a făcut rectificarea: „Cetăţenii neasiguraţi vor putea beneficia doar de servicii de prevenţie, servicii medicale de urgenţă şi programe naţionale, în timp ce cetăţenii asiguraţi au în oferta garantată de stat toată gama de servicii începând cu medicina de familie, cea comunitară până la servicii spitaliceşti şi de paliaţie“.

Numai din vorbe, intenţia MS pare a fi aceea ca din cele 19 miliarde de lei colectate în Fondul Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), să asigure mai multe servicii pentru cetăţenii plătitori şi mai puţine servicii pentru cei neplătitori. În teorie, sună bine, însă se creează o situaţie nedreaptă pentru plătitori, care sunt obligaţi să cotizeze şi cărora poate nu le ajung banii să facă şi o asigurare privată de sănătate.

În schimb, neplătitorii, care nu au povara contribuţiei de sănătate, dar care beneficiază pe gratis de anumite servicii medicale din banii celor care plătesc, îşi permit poate să dea banii pe o asigurare privată de sănătate care să acopere lipsurile. Nicăieri nu se precizează că cetăţenii neasiguraţi la stat nu ar avea dreptul la o asigurare privată.

Este nedrept faţă de unii români, mai ales tineri educaţi între 25 şi 35 de ani, care spun în ultimii ani că nu mai vor să cotizeze la FNUASS, şi îşi doresc în schimb să încheie doar o asigurare privată. O astfel de asigurare porneşte de la 1 leu pe zi şi poate ajunge şi la 40 de lei pe zi, în funcţie de complexitatea serviciilor asigurate. Lucrurile arată bine pentru asigurătorii privaţi, însă incertitudinea nu le dă motive de optimism. „Din punctul de vedere al asigurărilor de sănătate private, nu poate fi în acest moment identificată nevoia reală de asigurări private care s-ar crea“, spune Mihai Popescu, CEO Ergo Asigurări. Mai mult, o problemă reală este, potrivit lui Robert Chiţan, director de promovare al Gral Medical, faptul că „nu se vorbeşte de lista serviciilor neincluse în niciun pachet şi care nu sunt decontate de stat“.

Deocamdată, situaţia este următoarea: în legea aflată în dezbatere scrie că pachetul de bază asigură gratuit pentru toţi cetăţenii, fie că plătesc sau nu, servicii medicale de la prevenţie la serviciile de paliaţie. Din spusele ministrului însă, cei care nu plătesc vor beneficia de maximum trei servicii medicale.

Astfel, dezbaterea se face pe baza a două surse care se bat cap în cap: proiectul de lege şi declaraţiile oficialilor din MS. Au rămas mai puţin de două săptămâni până când oficialii MS ar trebui să ajungă la un consens referitor la ce vor face mai exact cu banii asiguraţilor.

În prezent, chiar dacă eşti asigurat, trebuie să plăteşti aproape tot, de la medicamente până la analize şi investigaţii.
Robert Chiţan, director dezvoltare Gral Medical

Acest articol a apărut în ediţia print numărul 42 a revistei Capital din săptămâna 21 octombrie – 27 octombrie 2013