Politicienii şi economiştii vorbesc despre epuizarea rezervelor de petrol şi îşi exprimă îngrijorarea legată de şocurile energetice care ameninţă să apară în viitorul apropiat. Astfel, mulţi experţi analizează mai atent energia electrică.
Zone extinse din Asia şi Africa înregistrează un progres pe acest segment şi au nevoie de energie care să susţină această creştere. SUA şi Europa dispun de energie electrică, dar operează o reţea învechită. Conform estimărilor experţilor, cererea globală de energie electrică va creşte cu 70% în 2035, iar SUA şi China vor fi nevoite să investească fiecare peste 600 miliarde dolari în propriile reţele şi infrastructuri energetice în viitorul foarte apropiat.
În acest context, există deja companii care au devenit partenere pentru rezolvarea unor probleme de natură tehnică sau de altă natură. De aexemplu, GE și compania XD Electric din China au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea şi distribuirea echipamentelor de înaltă tensiune care pot contribui la automatizarea reţelei, transportul eficient al energiei de la producători la consumatori pe distanţe lungi şi transformarea vechilor sisteme mai simple în reţele mai agile şi mai receptive.
Robert Turko, director general pentru alimentarea cu energie, divizia GE Digital Energy, spune că accesul la tehnologia de înaltă tensiune de la XD va permite GE să se extindă în industria de transport şi distribuţie evaluată la 100 miliarde dolari. De asemenea, potrivit lui John Lavelle, preşedinte şi CEO al diviziei GE Digital Energy, investiţiile de modernizare a reţelei globale vor creşte cu 10% în următorii cinci ani.
Numai în China, guvernul preconizează investiţii de 600 miliarde de dolari în infrastructura electrică în următorul deceniu.
„Necesarul de energie electrică la nivel mondial va creşte cu peste 70% până în 2035, prin urmare ne-am consolidat poziţia astfel încât să putem ajuta companiile de utilităţi şi clienţii industriali să îşi modernizeze infrastructura electrică,” a spus Lavelle.