Dacă ești gazda unei petreceri și vrei să-ți întreții musafirii cu câteva sticle de vin bun sunt probabil trei sau patru amănunte de care trebuie să ții cont. Dacă nu cumva prietenii tăi sunt niște enologi sau somelieri amatori, alege vinuri cu priză la public, mai degrabă gustoase decât sofisticate, vinuri demiseci, aromate moderat, cu taninuri prietenoase. Și bineințeles la un preț rezonabil, pentru că într-o astfel de împrejurare cantitatea prevalează. Păstrează în minte tot timpul că este vorba despre o petrecere, nu de o degustare organizată. Prin urmare vinul nu trebuie să fie vedeta serii. El trebuie să fie plăcut, ușor de înțeles și să nu lipsească din pahare.

Totodată este bine să le poți oferi musafirilor opțiuni. Cu excepția lunilor foarte călduroase de vară, vinul roșu n-ar trebui să lipsească din meniu. Apoi, în funcție de gusturile cunoscuților tăi, poți opta pentru un vin alb sau un vin rose pentru alternativă. Dacă îți dă mâna să servești și un aperitiv, alege și un spumant. Îndeobște vinurile spumante sunt mai ieftine și poate n-ar fi rău să îți încurajezi musafirii să-și consume entuziasmul primelor pahare cu un astfel de vin, înainte de a le servi artileria grea, de care se pot bucura pe îndelete. In lumina celor povestite până acum, iată câteva recomandări:

Prosecco este un spumant foarte popular în ultimii ani, pe care îl poți bea simplu sau amestecat cu tot felul de lichioruri (Aperol, Martini, Crème de Cassis, Lichior de soc) și cu fructe. Poți găsi spumante cu un raport excelent calitate-preț, cum este cel de la Cantina Bernardi. Însă ferește-te de pretinsele prosecco foarte ieftine, care sunt de fapt frizzante de proastă calitate. Pentru o petrecere veselă poți opta și pentru un spumant nemțesc, cum este Blue Nun Gold. Foițele de aur din el sunt perfect comestibile și vor face deliciul invitaților la primire.

Un soi de vin alb pe gustul tuturor ar fi probabil Chardonnay sau Sauvignon blanc. Nu prea seci, nici prea aromate și cu prețuri relativ mici sunt cele românești de la Oprișor, din seria Caloian,  Făurarul sau Patricianul. Dacă doriți un vin de import alegeți un Chardonnay din Lumea Nouă, din Africa de sud sau Australia. Sunt vinuri oneste la prețuri excelente. Pentru rose vă recomand aceleași titluri românești de mai sus și aș mai adăuga Corcova sau Terra Romană, care este, de  departe probabil, cel mai popular rose românesc din ultimii ani.

Vinul roșu este de regulă mai scump, însă îndeobște nu se consumă atât de mult. Soiurile cele mai populare sunt Cabernetul sau Merlotul. Dacă vreți să-i impresionați pe musafiri puteți să alegeți și niște cupaje franțuzești “de masă”, care costă în magazin sub 30 de lei sticla. Cautați vinurile îmbuteliate “au Chateau” sau “a la propriete” și nu la comerciant (acest amănunt este precizat în mod normal pe sticlă). Nu este un indicator precis al calității, însă practica demonstrează că vinurile “revendicate” de proprietarul podgoriei sunt mai bune. Dacă vreți să alegeți un soi mai puțin cunoscut, tot pentru impresia artistică, vă recomand Zinfandelul din California sau un Carmenere ceva mai aromat din Chile.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

 

Acest articol a apărut în ediţia print numărul 43 a revistei Capital din săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie 2013