Producția mondială de vin, creștere neașteptată. România, plus de 79%

Producția mondială de vin a crescut anul acesta, deși suprafeţele cultivate cu viţă de vie au scăzut, România înregistrând o creștere semnificativă: 79% comparativ cu 2012, potrivit AFP, care citează Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

Conform aceleiași surse, producţia creşte pentru principalii producători, urmând să atingă 281 de milioane de hectolitri (Mhl) în 2013, faţă de 258 în 2012. Aceste estimări contrazic temerile bancherilor new-yorkezi referitoare la o posibilă penurie şi o creştere a preţurilor.
La fel cum un studiu al Morgan Stanley indică o ”penurie” de vin roșu anul viitor. Datele OIV mai arată că din Europa de Sud până în America, Chile sau Noua Zeelandă, sunt motive de optimism, în ciuda unei reduceri constante a suprafeţelor cultivate cu viţă de vie: 300.000 hectare în minus față de 2006.
În Uniunea Europeană, nivelul vinicol (164 Mhl) a fost unul ridicat, previziunile principalelor ţări arătând o creştere uneori semnificativă în raport cu anul precedent: un plus de 23% în Spania (peste 40 Mhl) sau o creștere de 7% în Franţa şi în Portugalia.
Potrivit acelorași date, SUA au produs 22 Mhl. De asemenea, Chile a atins ”un record” cu 12,8 Mhl, în timp ce Argentina înregistrează o creştere de 27% (ajungând la 15 Mhl).