”Statele membre trebuie să demonstreze că prin investițiile realizate din bugetul european vor contribui cu 20% la combaterea schimbărilor climatice. Ele vor fi obligate să furnizeze informații privind sprijinul pentru obiectivul schimbări climatice, utilizând metodologia bazată pe categorii de intervenție, zone de focalizare sau măsuri, după caz, pentru fiecare dintre Fonduri Europene Structurale și de Investiții”, a declarat Mădălina Iliuță, consilier în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, la conferința ”Dezvoltarea Durabilă în contextul Strategiei Europa 2020 și rolul ONG-urilor în implementarea acesteia”, organizată de Fundația TERRA Mileniul III.
Potrivit acesteia, țara noastră va avea o serie de priorități de investiții care vizează combaterea schimbărilor climatice, precum sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon în toate sectoarele prin promovarea unor strategii de reducere a emisiilor, în special pentru zonele urbane și promovarea cercetării și inovării în domeniul tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon.
”Implementarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice reprezintă o necesitate nu numai din perspectiva obligațiilor României de a atinge țintele UE și de a respecta regulamentul de cheltuire a fondurilor europene, ci și pentru eficientizarea economiei românești care trebuie să treacă cât mai repede într-o etapă a sustenabilității”, a declarat Lavinia Andrei, președintele Fundației TERRA Mileniul III.
Din acest punct de vedere, România trebuie să ia măsuri urgente pentru a eficientiza utilizarea resurselor, în contextul în care, potrivit Eurostat (2010), țara noastră se situează pe ultimul loc în UE la indicatorul de productivitate a resurselor utilizate (după Bulgaria și Estonia). Acest indicator vizează nivelul de valorificare a materiei prime, precum și gradul de conservare și eficiență a managementului resurselor de care dispune o țară și protejarea mediului în condiții de creștere economică.
De asemenea, România trebuie să ia măsuri urgente în sectorul energetic, fiind a treia cea mai energo-intensivă economie din UE și a treia economie cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Mai mult, clădirile de locuințe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media țărilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare și a izolației termice necorespunzătoare, potrivit raportului ”European Semester” din luna mai 2013, ce conține recomandările de țară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru.