Costurile de împrumut ale Franţei au crescut semnificativ după retrogradarea ratingului

Costurile de împrumut ale Franţei au crescut semnificativ vineri dimineaţă, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treaptă ratingul suveran al ţării, transmit site-ul france24.com. şi 'Financial Times'.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale franceze pe zece ani a urcat la 2,389%, de la 2,158% la închiderea şedinţei de tranzacţionare de joi.

S&P se aşteaptă ca datoria generală guvernamentală netă să ajungă la nivelul record de 86% din PIB în 2015, iar rata şomajului să rămână peste nivelul de 10% până în 2016.

Ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, a declarat după anunţarea deciziei S&P, că ‘regretă raţionamentele neadecvate şi critice făcute de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s’.

Decizia agenţiei ‘reafirmă determinarea întregului Guvern de a urma calea stabilită deja de reducere a deficitului public, de a restabili competitivitatea şi de a sprijini creşterea economiei şi crearea de locuri de muncă’, a adăugat oficialul francez.

După ce Standard & Poor’s a retrogradat ratingul suveran al Franţei, euro s-a depreciat şi s-a tranzacţionat la 1,34 dolari.

De asemenea, agenţia a revizuit în creştere perspectiva ratingului Franţei, de la negativă la stabilă, ceea ce indică că viitoare acţiuni de rating sunt puţin probabile în următorii doi ani.

Agenţia de evaluare financiară apreciază că avansul mai lent al economiei va constrânge capacitatea Guvernului de a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice şi va minimaliza impactul reformelor preşedintelui Francois Hollande.

Ratingul de credit al Franţei pe termen lung, în valută şi monedă locală, a fost revizuit în scădere, de la ‘AA plus’ la ‘AA’, cu perspectivă stabilă, a anunţat, vineri, Standard & Poor’s.

În ianuarie 2012, Franţa a pierdut ratingul de top ‘AAA’ atribuit de S&P, apoi celelalte agenţii importante de evaluare financiară, Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings, au adoptat decizii similare.

A doua mare economie a zonei euro a ieşit din recesiune în trimestrul doi, înregistrând o creştere peste aşteptări, de 0,5%, cel mai semnificativ avans înregistrat după primul trimestru al anului 2011, dar mulţi economişti se întreabă dacă va putea fi menţinut acest ritm până la sfârşitul anului.

Guvernul Franţei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în 2014, de la 1,2% la 0,9%, şi s-a răzgândit în privinţa obiectivului de reducere a deficitului bugetar, după ce, la începutul lunii mai, a obţinut de la Comisia Europeană un răgaz de doi ani pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB.
Sursa: Agerpres