‘În prima parte a anului viitor fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc, cu toate consecinţele ce decurg de aici, precum: afectarea creşterii economice, sufocarea consumului intern, blocaj financiar, creşterea arieratelor între companii, creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare etc. În opinia noastră, nu creşterea exagerată a fiscalităţii este soluţia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci metode eficiente pentru colectarea taxelor’, se precizează în comunicat.

Astfel, Consiliul Investitorilor Români a transmis autorităţilor un memorandum ce conţine propuneri concrete, cu scopul de a se relua creşterea economică pe baze sustenabile, valorificarea resurselor interne şi creşterea veniturilor bugetare.

‘Propunerile noastre sunt revenirea TVA la 19%, reducerea TVA la carne şi lapte la 9%, lărgirea măsurilor de taxare inversă; scutirea de impozit a profitului reinvestit; eliminarea sistemului ‘coşului de gaze’ pentru toţi consumatorii eligibili (industriali – n.r.), reducerea tarifelor de transport pentru consumatorii întreruptibili, prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor; susţinerea şi promovarea produselor româneşti’, au mai spus reprezentanţii Consiliului.

Forumul Investitorilor Autohtoni 2013 reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc, a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat joi că termenul privind liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii industriali a fost prelungit cu un an, până la 31 decembrie 2015, măsură agreată de principiu de către FMI.

Potrivit legislaţiei din sectorul gazelor, toţi consumatorii trebuie să utilizeze un coş format din gaze de producţie internă şi de import. Populaţia şi termocentralele folosesc mai puţin gaz de import, respectiv 5% din consum, în timp ce, pentru industrie, gazul de import acoperă 15% din consum. Gazele ruseşti costă de două ori mai mult faţă de cele de provenienţă autohtonă.
Sursa: Agerpres