Uniunea Europeană trebuie să îşi facă propriul serviciu de informaţii până în anul 2020, a declarat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, pentru cotidianul elen "Naftemporiki". "Agenţia pentru Securitate Naţională a Statelor Unite trebuie să fie contrabalansată", a adăugat aceasta.
Viviane Reding a făcut apel la statele membre UE să colaboreze pentru înfiinţarea unui serviciu comun de securitate.
Statele europene deja îşi împărtăşesc o anumită cantitate de informaţii secrete, care se referă la conflicte şi ameninţări teroriste, iar în Consiliul UE este creat un departament special pentru întâlnirile specialiştilor în activităţi antiteroriste. La rândul său, Serviciul European de Acţiune Externă primeşte informaţii de la 13 misiuni de criză, una dintre acestea fiind Eulex din Kosovo. Aproape 40 de agenţi pentru securitate regională transmit date de la ambasade europene în regiuni de risc precum Liban şi Libia. Potrivit EUobserver, însă, niciuna dintre aceste activităţi nu se poate compara cu servicii precum britanicul MI5 sau francezul DGSE.
Un funcţionar european anonim a declarat că Reding nu a discutat această idee cu colegii săi şi că înfiinţarea Serviciului european de securitate va necesita introducerea unor modificări în Tratatul cu UE. În opinia lui, pentru înfiinţarea acestuia va trebui să se lucreze după alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014.
În anul 2004, Austria şi Belgia au propus înfiinţarea unui serviciu european comun, în urma exploziei din Madrid, unde au murit aproape 200 de persoane. Aceasta a fost însă respinsă de Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Între timp, directorul Agenţiei americane pentru Securitate Naţională, Keith Alexander, a arucat vina pentru interceptarea liderilor politici străini pe diplomaţii americani, scrie ziarul "The Guardian".
După ce fostul ambasador al SUA în România a făcut apel la acesta să găsească "un motiv legat de securitatea naţională", pentru interceptarea liderilor aleşi democratic, cu instrumente destinate combaterii terorismului, Alexander a declarat: "Nu serviciile au luat această decizie – oamenii politici au luat-o. O parte dintre aceşti oameni politici ar fi, doar o secundă, să mă gândesc, oh, nu se poate… chiar ambasadorii!" El a adăugat că NSA a strâns informaţiile când decidenţii politici au vrut să ştie care sunt intenţiile liderilor altor state, iar interceptarea este o modalitate de a afla aceste lucruri.
Sursa: RADOR