Oferta publică a Romgaz a avut un succes neașteptat de mare. Și nu doar pentru intermediari și pentru vânzător (care sunt obligați să aibă o abordare prudentă), ci și pentru restul brokerilor și pentru investitori. Toți cei menționați mai sus și-au exprimat rezervele înainte de lansarea ofertei, iar rezultatul a fost clar o surpriză.
Dar, desigur, după ce totul se termină, apar persoane care declară că prevedeau așa ceva, că lucrurile ar fi trebuit făcute altfel etc. Cu astfel de declarații a ieșit și Dan Radu Rușanu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), adică fix instituția care a aprobat prospectul de ofertă în varianta finală și fără al cărei accept nu putea începe vânzarea de acțiuni. Ce spune șeful ASF într-un interviu pentru Ziarul Financiar: „Consultanții de la Romgaz au evaluat greșit oferta, uitându-se mai mult după interesele lor, nu după cele ale vânzătorului care îi plătește.“
Dan Radu Rușanu face referire în primul rând la Goldman Sachs, care a intermediat vânzarea alături de Erste, BCR și Raiffeisen Bank. Există o parte de adevăr în ce spune, în sensul că intermediarul caută un preț cât mai bun, astfel încât clienții lui, investitorii instituționali, să fie siguri că ies în câștig. Dar mai e un drum lung până când un discount oferit de Ministerul Economiei poate atrage investitorii de pe o piață ca Londra să cumpere o companie românească condusă de stat, intrată prima oară în piață.
Președintele ASF știe însă, probabil, că o evoluție la listare precum cea a Transgaz, adică scădere a cotației după listare, nu face deloc bine imaginii României și nici companiei. Este de preferat să fie prețul mai mic în ofertă decât la cota bursei, iar dacă va crește ulterior, statul are de câștigat la o următoare ofertă secundară.
Lecții și învățăminte
Una peste alta, succesul Romgaz este real și ar trebui luat ca atare. Poate ar fi cazul să se insiste asupra perioadei bune din prezent și să se grăbească și cu celelalte listări, Hidroelectrica spre exemplu. Deocamdată, banii scoși de prin conturi (nu la nivelul suprasubscrierilor, acolo au fost mulți bani luați în credit de la bănci), au ridicat lichiditatea BVB din ultimele ședințe. Și ar fi bine, totuși, să se tragă câteva învățăminte de pe urma Romgaz, cum ar fi că pe piața internă există mulți bani disponibili, că tranșele pentru investitorii mici ar trebui să fie mai mari și că trebuie, pentru binele pieței de capital, atrași tot mai mulți investitori de retail.