Berarii României: Măsurile fiscale anunţate de Guvern vor duce la descurajarea mediului de afaceri şi a investiţiilor

Asociaţia Berarii României consideră că măsurile fiscale anunţate de Guvern pentru anul 2014, în special ajustarea accizei în lei cu media anuală a indicelui preţurilor de consum, conduc la descurajarea mediului de afaceri, a investiţiilor şi a creşterii economice, alimentând o spirală descrescătoare a economiei.

Asociaţia atrage atenţia asupra necesităţii reducerii evaziunii fiscale la nivelul pieţei băuturilor alcoolice, acest lucru putând aduce venituri suplimentare şi substanţiale la bugetul de stat.

În sprijinul afirmaţiilor lor, berarii argumentează că, în urma creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului, piaţa a înregistrat deja o contracţie de 8% în primele opt luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2012, acesta fiind mai mic nivel de după 2008.

‘În contextul unei puteri de cumpărare încă fragile a românilor, presiunea fiscală sporită asupra producătorilor de bere ca urmare a creşterii nivelului accizei la începutul anului în curs şi-a pus puternic amprenta asupra trendului pieţei’, subliniază într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.

De asemenea, aceştia îşi exprimă îngrijorarea asupra lipsei de predictibilitate pe care o întâmpină mediul de afaceri, dar şi în legătură cu practicile autorităţilor ”de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor’.

‘Suntem îngrijoraţi de această practică constantă a autorităţilor române de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri şi de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realităţile pieţei ultimilor ani ne-au demonstrat însă că presiunea fiscală nu face altceva decât să conducă la o diminuare a consumului, deci la o scădere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vânzări înregistrate pe piaţa berii după primele opt luni ale lui 2013, perioadă ce a urmat creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului. Aşa cum preconizam atunci, sub impactul acestei măsuri, piaţa a înregistrat deja o contracţie de 8%, semnificativă şi edificatoare pentru eficacitatea acestui tip de intervenţie fiscală. Istoria începutului de an se repetă acum însă: Guvernul României a anunţat recent măsuri de aceeaşi natură, îngrijorătoare deopotrivă pentru producători şi pentru iubitorii berii – creşterea valorii accizei în lei prin ajustarea cu media anuală a indicelui preţurilor de consum’, a declarat directorul general Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu.

Producătorii de bere îşi exprimă convingerea că proiectul prezentat de Guvern trebuie să includă în primul rând măsuri menite să crească gradul de colectare şi să combată evaziunea fiscală.

Cu o producţie locală în proporţie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat în privinţa accizei colectate în categoria băuturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele plătite sunt acoperite de bere, în condiţiile în care nivelul evaziunii în producţia de bere este zero.

‘Taxele colectate în prezent pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din preţul unei beri. Orice taxare suplimentară înseamnă o creştere a acestui nivel şi, ca şi în cazul altor produse accizabile, va face berea mai puţin accesibilă. Într-un mediu economic încă afectat de criza economică, recenta măsură anunţată de Ministerul de Finanţe nu face altceva decât să lase mai puţină bere pe mesele românilor, în condiţiile în care puterea de cumpărare sub presiunea noilor taxe va fi în continuă scădere’, a adăugat Asociaţia Berarii României.

Sectorul berii din România reprezintă un important contribuitor la bugetul de stat şi la rata de ocupare din economie şi piaţa forţei de muncă, în condiţiile în care veniturile directe la bugetul de stat rezultate din încasările de acciză aferente industriei berii sunt mult peste media europeană.

În anul 2011, colectările la bugetul de stat doar din acciza la bere au înregistrat o valoare de 59,27% din totalul valorii obţinute pentru întreaga categorie de produse cu alcool accizabile, în acest timp, media europeană fiind de 31,26%.

Menţinerea şi dezvoltarea unui nivel de producţie ridicat a influenţat pozitiv încasările de acciză. O dovadă în acest sens derivă din încasările de acciza la categoria bere în 2012 (620 milioane de lei) faţă de cele din 2011 (580 milioane de lei), o rată de creştere situată peste diferenţa cursului de schimb luat în calcul la plata accizei (1%). Astfel, producţia de bere din România raportată la nivel european reprezintă 4,44 % din totalul producţiei de bere de 383 milioane hectolitri, fiind singura ţară din Europa cu un import de doar 1,5%.

Totodată, România alături de alte patru ţări cu nivelul de acciză între 0,748 hectolitri – 0,787 /hectolitri /1 grad Plato produc 151 milioane hectolitri de bere reprezentând, astfel 40% din producţia europeană.

Veniturile guvernamentale rezultate din industria berii, obţinute prin încasările de TVA şi alte taxe precum asigurările de sănătate, contribuţii sociale etc., relaţionate producţiei de bere şi vânzărilor, au fost în anul 2010 estimate la 651 milioane de euro, conform studiului Ernst&Young, ediţia 2011.

Sectorul berii generează, direct şi indirect, 76.000 de locuri de muncă. Conform studiului Ernst&Young amintit, în anul 2010 producţia de bere din România, de 17 milioane hectolitri, a generat un număr de 76.000 de angajaţi. Numărul de locuri de muncă a fost cu 21,1% mai mic decât în 2008, când producţia de bere a atins apogeul de 20,2 milioane hectolitri, începând cu anul 2009 suferind o contractare a producţiei de bere de 16%, până la nivelul de 17 milioane hectolitri.

Industria berii este o industrie cu investiţii de peste un miliard de euro, cu obiective pe termen lung şi cu producţie locală – 98,4% din berea consumată în România provenind din producţia internă.
Sursa: Agerpres