Ieftinire incertă la creditele de retail și IMM

Băncile reacţionează diferit la ultima decizie BNR. Unele anticipează tăierea dobânzilor la credite, cu până la 3%. Altele spun, însă, că piața a ieftinit până acum creditele şi am putea vedea chiar scumpiri

În ultima ședință de politică monetară, BNR a redus dobânda-cheie la 4%, un nou minim istoric, iar analiştii se aşteaptă la o nouă o reducere de dobândă, de 0,5% la începutul lui 2014, nefiind exclusă nici o scădere a rezervelor minime obligatorii (RMO), ţinute de bănci la BNR. Ca urmare, piața s-ar putea  confrunta cu un excedent de lichiditate şi mai mare decât cel existent în prezent, care a coborât nivelul ratei Robor pe piaţa interbancară la minime istorice, de 3,18% pentru împrumuturile pe trei luni.
În condițiile în care titlurile de stat pe un an sunt remunerate cu 3,2%, adică sub nivelul Robor la un an, de 3,4%, băncile consideră că acest tip de investiție a devenit nerentabil.
„Performanțele economice sunt foarte slabe și foarte puține IMM-uri se califică la împrumuturi bancare. Plasamentele la Ministerul Finanțelor nu mai fac profit, iar o eventuală eliberare de RMO s-ar putea duce clar în plata creditelor restante pe care le au băncile din România“, spune Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank. Chiar dacă recunoaște că loc de reduceri ale dobânzilor la creditele pentru IMM-uri ar mai exista, Ionuț Dumitru spune că nivelul Robor la o lună (2,60%) este foarte jos, iar o scădere și mai accentuată a dobânzilor pe interbancar s-ar putea duce în deprecieri de curs. Deşi lichiditatea excesivă are riscurile ei, reducerea RMO este așteptată de bănci.

Un plus de 4 miliarde de lei din RMO
„Ieftinirea creditelor în lei va continua în perioada următoare, fiind posibile scăderi ale dobânzilor de 1-2-3 puncte procentuale, în funcție de tipul creditelor. Chiar dacă a existat o anumită întârziere între momentul transmiterii semnalului BNR și recepționarea sa de către piața bancară, putem spune că, până în prezent, au avut deja loc ieftiniri ale creditelor în lei“, spune Eugen Sinca, economist-șef BCR. Datele BNR arată că dobânzile din sistemul bancar pentru creditele în lei cu scadență peste 5 ani se situau, în luna septembrie 2013, la jumătatea nivelului din 2009. În cazul populației, dobânzile pentru creditele în lei pe termen lung au scăzut cu 3 puncte procentuale în ultimele 6 luni, iar în cazul companiilor, cu 2,5 puncte procentuale.
„Privind în perspectivă, probabil că există spațiu mai mare de reducere a dobânzilor pentru companiile cu un profil corespunzator risc-rentabilitate. O posibilă diminuare a rezervelor minime obligatorii la lei la 12%, în luna ianuarie 2014 va elibera în piața interbancară aproximativ 4 miliarde lei, cu efect de ieftinire suplimentară a creditelor în lei“, subliniază Sinca.

IMM-urile au cele mai scumpe credite
Rozalia Pal, economist-șef Garanti Bank, atrage atenția că, momentan, vedem o reducere mai mare a dobânzilor la creditele pentru locuințe. Astfel, în septembrie 2013, față de 2012, se poate observa o reducere de 2,5% la Robor și o scădere cu 1,8% a dobânzilor la creditele pentru locuințe în lei, și de 0,8% la cele de consum. „Putem spune că, per ansamblu, încă mai vedem un spațiu de scădere de aproximativ 1pp la creditele pentru locuințe și chiar mai mare, de 2 pp, la cele de consum“, spune Rozalia Pal.
Într-adevăr, dacă la creditele ipotecare dobânzile variază între 5,55% și 7%, la creditele de consum dobânzile sunt în jur de 15%. La IMM-uri, în schimb, dobânzile la creditele în monedă națională variază între 9,4% și 12%. În cazurile în care banca are o marjă de minimum 7% aplicată la  rata Robor pe 6 luni, dobânzile pot fi chiar mai mari de atât.
Pentru creditele de consum, însă, efectul scăderii dobânzilor este mai puțin important, deoarece aici trendul este de a reduce gradul de îndatorare a populației și de a stimula economisirea. Singurii care ar avea de câștigat ar fi IMM-urile.

3% este nivelul maxim de scădere a dobânzilor la creditele în lei pentru persoane fizice și IMM-uri, așteptat de piață ca urmare a politicii BNR de reducere a dobânzii