Piaţa neagră reprezintă 75% din volumele anuale de băuturi spirtoase şi poate ajunge chiar şi la 90%, dacă nu vor fi luate măsuri de reducere a fenomenului evaziunii fiscale în acest sector de activitate, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Băuturi Spirtoase 'Spirits Romania'.
‘Conform Studiului Internaţional pe Piaţa de Vinuri şi Spirtoase (IWSR, 2012), piaţa totală de băuturi spirtoase în România a ajuns la un total de 185 milioane litri, cu un total de 125 milioane litri provenind din categoria distilatelor din fructe (ţuică, palincă, rachiu). Rămâne totuşi dificil de evaluat valoarea reală a sectorului băuturilor spirtoase în România, în condiţiile în care – la momentul actual – piaţa neagră reprezintă 75% din volumele anuale. Piaţa neagră poate ajunge chiar şi la 90%, dacă asociaţia noastră nu se va implica activ în combaterea fenomenului evaziunii fiscale, printr-o strânsă colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice’, a afirmat Florin Rădulescu.
Potrivit acestuia, o problemă importantă cu care se confruntă sectorul de băuturi spirtoase este reprezentată de nivelul ridicat al accizelor aplicate în cazul acestei categorii, prin comparaţie cu vinul, pentru care nu se aplică accize.
‘Asociaţia noastră militează activ pentru asigurarea unui tratament nediscriminatoriu şi egal al sectorului de băuturi spirtoase, în raport cu alte băuturi alcoolice, de exemplu cu vinul, pentru care nu se aplică accize. În România, cota volumică (în litri pe alcool pur) a principalelor categorii este: vin – 29%; bere – 40%; spirtoase – 31%’, a mai spus preşedintele ‘Spirits Romania’.
Florin Rădulescu a precizat, totodată, că 39% din preţul de vânzare la raft al unei sticle de băutură spirtoasă este reprezentat de valoarea accizei, iar 19% de taxa pe valoare adăugată.
Membrii ‘Spirits Romania’ (Alexandrion Romania, BDG Import, Cristalex, Diageo, Pernod Ricard Romania, PRODAL, Prodvinalco) deţin peste 50% cotă de volum din totalul pieţei băuturilor spirtoase din România. Aceştia contribuie cu peste 70% din totalul accizelor aferente consumului fiscalizat de băuturi spirtoase colectate la bugetul de stat al României.
Spirits Romania este membră spiritsEUROPE, care reprezintă cel mai valoros sector european de export agroalimentar, contribuind la bugetul UE cu accize şi TVA la un nivel de 32 miliarde de euro (echivalent a 20% din bugetul UE pentru 2012), oferind aproximativ un milion de locuri de muncă în producţia şi vânzările de băuturi spirtoase.
‘Vom fi un partener de dialog pentru organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale, apărând dreptul membrilor de a produce şi comercializa băuturi alcoolice într-un mod responsabil şi într-un mediu legal coerent’, a mai spus Florin Rădulescu.
Sursa: Agerpres