Cele mai multe dintre IMM-uri sunt folosite pentru evitarea unor taxe şi impozite mai mari, adică pentru „optimizare fiscală”, şi doar o mică parte din IMM-uri sunt cu adevărat eligibile pentru credit, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal.
„Dacă ne gândim că în Româmia sunt circa 600.000 de companii, din care vreo 400.000 sunt active, probabil circa 350.000 din acestea sunt IMM-uri. Dacă ne uităm acum pe cifrele de bilanţ al acestor IMM-uri, vom vedea că 200.000 nu au avut niciodată profit, sunt folosite ca vehicule pentru optimizare fiscală”, spune Dumitru.
Aceste firme au fost folosite pentru achiziţionarea de maşini ‘pe firmă’, rambursări de TVA sau cheltuieli personale ‘pe firmă’, consideră el.
„Rămâne astfel un bazin destul de mic de companii mici şi mijlocii care să fie eligibile în perspectiva unui credit bancar. Este uşor de spus că IMM-urile nu au acces la finanţare, dar au acces cele care merg. Niciun creditor nu te împrumută pe planurile de viitor, pe hârtie, dacă nu demostrezi că faci deja profit din activitatea ta. O poveste frumoasă despre viitor, un plan de afaceri bun reprezintă aspecte importante, dar nu esenţiale. Vrei doar să te optimizezi fiscal, eşti exclus de la finanţare”, a adăugat Dumitru.