Europa, continentul copiilor sclavi

Cazul "îngerului blond", fetiţa de 5 ani care cerşea pe străzile din Grecia, după ce părinţii săi bulgari au vândut-o unei familii de ţigani pentru o sumă cuprinsă între 200 şi 1.000 de euro, a scos la lumină o reţea de comerţ cu copii care funcţionează de-a lungul şi de-a latul Europei.

Conform calculelor Europolului, un copil care practică cerşetoria aduce exploatatorilor săi beneficii de circa 10.000 de euro pe lună. Acesta este motivul pentru care mafiile, care transportă copiii dintr-o ţară în alta, plătesc până la 15.000 de euro mamelor lor biologice care, împinse de nevoie sau captive ale acestor mafii, renunţă la copiii lor, la puţin timp după ce nasc. Apoi, urmează o adopţie ilegală.

Un caz recent este cel al Dinarei A. din Turkmenistan. Când a aflat că era însărcinată, i-a fost frică. Fără soţ, fără bani şi fără viitor, a intrat în contact prin intermediul unui chat pe internet cu o femeie din Germania care dorea să adopte un copil, şi prin telefon, au stabilit vânzarea copilului ce avea să se nască, pentru suma de 1.000 de lire turceşti, echivalentul a 370 de euro. La câteva zile de la vânzarea copilului, Dinara a regretat şi a anunţat poliţia care a verificat camerele de supraveghere din aeroportul Sabiha-Göcken, din Istanbul, unde a avut loc schimbul, până când s-au convins că povestea era adevărată. Totul s-a întâmplat în vara lui 2013. Dinara şi-a recuperat copilul, deşi se află la închisoare, iar femeia din Germania este pasibilă de o pedeapsă de 10 ani de puşcărie, pe baza unei directive europene intrată în vigoare în aprilie 2013; înainte, pedeapsa ar fi fost cu mult mai mică. Majoritatea copiilor nu se mai întorc niciodată la mama lor biologică.

Cupluri foarte bogate din Europa Centrală – conform unui raport realizat de ‘The Economist’, plătesc sume de 25.000 de euro pentru un băieţel nou-născut şi pregătit pentru adopţie, şi 20.000 de euro dacă e vorba despre o fetiţă. Mamele biologice încasează circa 2.000 de euro în momentul naşterii, iar restul banilor revin reţelei de trafic de fiinţe umane.

Însă, destinul acestor copii adoptaţi este de obicei mai nefericit decât cel al micuţilor pe care reţelele îi pun să cerşească. Când sunt bebeluşi sunt folosiţi ca reclamă, iar când încep să meargă sunt îndemnaţi să cerşească pe străzi singuri, beneficiind de o minimă supraveghere din partea membrilor bandelor. "Familiile" cu mai mulţi copii mici adună foarte uşor sume lunare care ajung şi până la şase cifre.
Viitori puşcăriaşi

Înainte de a împlini 10 ani, copiii sunt antrenaţi pentru delincvenţă, mici furturi sau chiar şi acţiuni dintre cele mai riscante din timpul jafurilor, precum şi delicte majore.

Fetele sunt revândute ca mirese virgine pentru căsătorii în ţări precum Yemen sau Siria sau ajung în reţele de prostituţie. Suma pe care o primesc exploatatorii pentru căsătoria fetelor începând cu vârsta de 12 ani – vârstă la care căsătoria este legală în unele ţări arabe – este de circa 20.000 de euro. Conform OMS, se produc zilnic 39.000 de astfel de căsătorii.

Odată căsătorite, rămân pe deplin la mila noului exploatator. Cele care rămân în Europa, sunt cumpărate de proxeneţi. Cifrele prostituţiei infantile continuă să fie ascunse în ţările europene, din cauza dublului standard moral şi a indiferenţei opulentei noastre societăţi.

Ceea ce ar trebui să ştim este faptul că cea mai mare parte a copiilor sclavi din Europa provin din Bulgaria şi România, conform raportului realizat de ‘The Frontline’ pentru Euronews. Avocata Greta Ganeva explică faptul că legile bulgare, de exemplu, împiedică un părinte biologic să-şi ceară copilul, dacă o altă persoană l-a înregistrat ca fiind al său.

"Un străin poate veni în Bulgaria, să înscrie un copil pe numele său şi să plece cu el. Odată ajuns în altă ţară, Bulgaria îl ignoră, iar vidul legal îi împiedică inclusiv pe părinţii săi biologici să-l ceară. Reţelele de trafic de copii se servesc de acest vid legal şi de libertatea de mişcare din ţară în ţară". Ganeva relatează că în plus, multe mame de etnie romă, la fel ca şi în România, se duc în Grecia să nască, deoarece acolo este încă şi mai uşoară vânzarea copiilor. "Când se naşte un copil în Grecia, singurul document care o dovedeşte este o hărtie pe care scrie numele mamei şi sexul bebeluşului", explică, făcând apel la acţiuni poliţieneşti comune între mai multe ţări.

Aceste reţele de comerţ cu copii – pe de altă parte – rar se amestecă cu reţelele de pedofilie, "de teama şantajelor" spune Collin Walker, analist al reţelei de protecţie a copilului ECPAT. Pedofilii operează în mod independent şi se servesc cu mai multă frecvenţă de sechestrări, deşi reţelele de trafic de copii "sunt foarte interesate să opereze în Europa, tocmai pentru că este vorba de un continent foarte bogat".

Conform Agenţiei de presă AFP, există reţele de traficanţi care dispun în Nigeria de lagăre în care tinere sechestrate sunt violate sistematic până când rămân însărcinate şi apoi li se iau copiii pentru a-i vinde pe listele de aşteptare.

Şi încă mai există un capitol mai de coşmar decât acest comerţ infam. "Raportul global privind traficul de persoane" din 2012 al ONU semnalează că în 16 dintre cele 132 de ţări investigate, unul dintre motivele vânzării de copii este transplantul de organe care are ca destinaţie ţările occidentale bogate.
RADOR