Ludwik Sobolewski: Mai puține reglementări și comisioane mai mici

BVB are nevoie de multe schimbări pentru a crește până la nivelul potențial, dar șeful bursei, Ludwik Sobolewski, crede că transformarea este nu doar posibilă, ci și realizabilă

Oferta publică inițială a Romgaz Mediaș este un punct foarte important pentru piața de capital autohtonă și, în special, pentru Bursa de Valori București (BVB).  Pe lângă toate celelalte câștiguri, în lichiditate, capitalizare, deschidere către investitorii străini etc., listarea Romgaz înseamnă urcarea BVB de la nivelul de piață frontalieră la cel de emergentă. Adică deschide accesul unor noi investitori instituționali, care urmează anumite reguli, printre care imposibilitatea de a investi în piețe frontaliere.

Acțiunile producătorului de gaze naturale au atras și un număr de crica 12.000 de investitori de retail, un interes nemaiîntâlnit din 2007, de la listarea Transgaz. În ce măsură vor rămâne aceștia activi la BVB rămâne de vâzut, însă este clar că listări de acest gen sunt cea mai bună modalitate de a atrage noi investitori la bursă.
Oficialii, în special cei din insti­tuțiile publice, implicați direct în proiect au sărbătorit urcarea Romgaz la cota bursei și s-au felicitat reciproc pentru succes. Numai că Romgaz nu este suficientă pentru ca bursa noastră de valori să nu rămână la stadiul de piață locală foarte mică, ce așteaptă să fie cumpărată la un moment dat de o bursă mult mai mare, cum este cea de la Viena sau de la Varșovia, după cum a reieșit și din discuția cu directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Comisioanele sunt prea mari

„De când sunt aici am discutat și discut foarte mult cu oamenii care au legătură cu bursa de valori și pot să spun un lucru: cercul persoanelor din jurul pieței de capital este mult mai mare decât al celor implicați direct“, spune Ludwik Sobolewski. Practic, putem vorbi de un potențial al BVB care nu este exploatat și care trebuie atras astfel încât piața să poată crește. Aceasta înseamnă nu doar noi instrumente de tranzacționare, ci și modificarea procedurilor astfel încât să fie ușor de înțeles și de urmat. „Piața este suprareglementată în prezent, este nevoie de o schimbare a regulilor, însă este o schimbare care nu se poate face peste noapte.“

Dacă ne uităm la exemplul polonez, a cărei bursă a fost condusă de Ludwik Sobolewski timp de mulți ani, vedem că legislația a fost făcută în anii 1990, cu aportul tuturor instituțiilor implicate direct, iar reglementările au suferit foarte puține modificări de-a lungul timpului. Adică s-a reușit găsirea unor reglementări care să țină piața deschisă și să permită dezvoltarea ulterioară, creștere care a dus Bursa din Varșovia până la vârful piețelor din Europa Centrală și de Est.
„O altă problemă este cea a comisioanelor foarte mari“, continuă șeful BVB. „Tranzacționarea din România este una dintre cele mai scumpe din lume, lucru pe care trebuie schimbat“. Din păcate, acest lucru nu se poate face foarte rapid din cauza dimensiunii foarte reduse a pieței, a lichidității zilnice. Brokerii, care intermediază puține tranzacții zilnice, nu pot supraviețui dacă comisionalele aplicate sunt tăiate, motiv pentru care nici predecesorii lui Ludwik Sobolewski nu au reuși să micșoreze comisioanele. Desigur, nici Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) nu ajută, comisioanele acesteia fiind, de asemenea, foarte mari.

Miză pe obligațiunile corporative

Se ivește, în acest caz, o altă „problemă“, faptul că principalii acționari ai BVB sunt chiar brokerii. Ceea ce înseamnă că pot bloca în AGA orice inițiativă care duce la scăderea veniturilor din tranzacționare, lucru care s-a și întâmplat în trecut. Iarăși, dacă ne uităm la exemplul Poloniei, vedem că bursa, care a stat mult mai mult timp în portofoliul statului, nu are acționari privați semnificativi de printre intermediari. „Brokerii, ca și toți cei implicați în tranzacționare, trebuie să câștige din volum, nu din comisioane mari. Am pregătit deja o serie de măsuri care să ajute la creșterea numărului de tranzacții“, arată Ludwik Sobolewski, care spune că urmează modificări ale modului în care este organizată piață, a regulilor market-makerilor, a reglementărilor generale, ale orelor de tranzacționare și inclusiv a procedurilor pre și post tranzacționare. „Toate acestea trebuie făcute mai mult sau mai puțin în același timp pentru a avea succesul scontat.“

Evident, va fi nevoie și de noi listări, companiile trebuie atrase la bursă, și nu doar IPO. „Anul viitor vom avea un segment mult mai important în sectorul obligațiunilor corporative, inclusiv prin piața secundară, a derivatelor“, spune șeful BVB, care explică și faptul că, pe lângă companii, este nevoie și ca investitorii să înțeleagă că este foarte important să își diversifice modalitățile de economisire, iar produsele oferite de BVB trebuie să reprezinte o bună alternativă la depozite bancare și fonduri mutuale.

Legislația trebuie modificată

Vorbind de legislație, trebuie amintită și dubla taxare pe care o suportă unii investitori din afara țării, cum ar fi cei din SUA. De asemenea, problema pieței Rasdaq, care nu este rezolvată nici în prezent. „Au fost mulți investitori care m-au întrebat despre acest lucru, despre faptul că piața nu este pe deplin clarificată, făcându-se referire directă la Rasdaq“, explică Ludwik Sobolewski.

O listă întreagă de probleme ce trebuie rezolvate și care nici nu se încheie cu cele enumerate în acest material. Va reuși Ludwik Sobolewski să le ducă până la capăt, așa cum s-a angajat odată cu semnarea contractului de management? „O parte din probleme vor fi rezolvate mai repede, altele mai încet și, probabil, altele, deloc. Este greu de spus cât de repede vom reuși să facem tot ce ne-am propus, dar eu cred în continuare în succesul și în viitorul pieței“, arată Sobolewski.
Cel puțin deocamdată, șeful bursei are motive să fie optimist. Intrarea României în categoria piețelor emergente este un lucru pe care toți șefii BVB l-au încercat în ultimii ani, dar nu s-a reușit decât acum. Desigur, nu este meritul polonezului, proiectul de listare fiind început cu mult timp în urmă, înainte de instalarea acestuia la conducere, însă este un început foarte bun. Dacă va reuși să convingă și brokerii și ASF să micșoreze nivelul comisioanelor și taxelor aplicate este însă greu de spus. Deschidere există, cel puțin din discuțiile pe care l-am avut cu mulți intermediari.

Până atunci, ne putem bucura de Romgaz și de lichiditatea-record pe care a adus-o bursei în ziua listării. Ca și de creșterea de aproape 20% față de prețul din ofertă, majorare care s-a stabilizat la circa 15% și la câteva zile distanță de listare.

Avem nevoie de o reformă a pieței, de o schimbare a reglementărilor, pentru a atrage investitori. Romgaz nu este de ajuns și nici nu avem prea multe companii atât de mari.
Ludwik Sobolewski,
CEO, BVB

 29,2 miliarde euro este capitalizarea totală a BVB după listarea Romgaz, care are o valoare de piață de aproape 3 mld. euro

Acest articol a apărut în ediţia print numărul 46 a revistei Capital din săptămâna 18-24 noiembrie 2013