Numărul de autorizaţii ce vor putea fi eliberate străinilor care doresc să se încadreze în muncă sau să presteze muncă în România în baza deciziei de detaşare a unui angajator persoană juridică străină ar putea fi, anul viitor, de 5.500, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) şi pus în dezbatere publică până la data de 30 noiembrie.
Proiectul de act normativ prevede eliberarea a 3.000 de autorizaţii de muncă pentru lucrători permanenţi, 900 autorizaţii pentru lucrători detaşaţi, 800 pentru lucrători înalt calificaţi, 100 pentru lucrători sezonieri, 100 de autorizaţii de muncă nominale, 200 de autorizaţii de muncă pentru lucrători stagiari, 300 pentru sportivi şi 100 de autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri.
Aceşti 5.500 de străini care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşaţi în România la un singur angajator, în baza autorizaţiilor de muncă, ar reprezenta aproximativ 0,12% din efectivul total de salariaţi din economie, care, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), era, la data de 31 iulie 2013, de 4.381.100 persoane.
‘Prin prezentul act normativ, se asigură un control al numărului străinilor care intră în scop de muncă pe teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi, pentru care nu se plătesc contribuţii de asigurări sociale în România’, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.
Eliberarea a 5.500 de autorizaţii de muncă poate aduce la bugetul de stat suma de aproximativ 1,1 milioane de euro, având în vedere taxa de 200 de euro care se plăteşte pentru eliberarea unei autorizaţii de muncă, excepţie făcând cele acordate studenţilor sau lucrătorilor sezonieri, pentru a căror eliberare se plăteşte 50 de euro. De asemenea, pentru lucrători permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare.
În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul preconizat, acesta poate fi suplimentat prin hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii.
Sursa: Agerpres