”Prin această scrisoare de intenţie, garantăm companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent şi perfect concurenţial, precum şi respectarea tuturor angajamentelor şi regulamentelor europene. Scrisoarea de intenţie se referă strict la ceea ce este în curtea noastră, dar, în cazul în care există interes pentru cumpărarea Arpechim, vom încerca să asigurăm condiţiile de dialog necesare’, a declarat ministrul Gerea, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii chinezi.
Documentul a fost semnat la cererea reprezentanţilor companiilor chineze, urmând ca, după o analiză mai amănunţită, aceştia să decidă dacă vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.
‘Ne-am întâlnit undeva la mijloc, această scrisoare de intenţie fiind un gest simbolic, dar cu o încărcătură foarte mare în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu partea chineză. Există un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper să se concretizeze în cât mai multe oferte. În perioada următoare, ne vom întâlni şi cu alţi investitori, care şi-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima sută de metri’, a precizat Gerea.
Conform calendarului prezentat de şeful de la Economie, până pe 2 decembrie 2013, se are în vedere finalizarea acordului creditorilor, urmând ca strategia de selecţie a investitorului să fie gata în perioada 15 – 20 februarie 2014.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, 17 ianuarie 2014 va fi data limită pentru depunerea ofertelor pentru Oltchim.
”Ne dorim la Oltchim un cumpărător capabil să opereze în cele mai bune condiţii, să păstreze salariaţii şi să dezvolte afacerea, repoziţionând combinatul pe piaţa petrochimiei europene’, a adăugat Andrei Gerea.
Planul de reorganizare a Oltchim, care prevede înfiinţarea noii societăţi Oltchim SPV, va fi discutat pe 2 decembrie, a declarat, pe 20 noiembrie, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.
‘Pe 2 decembrie, se va întruni Adunarea Generală a Creditorilor, a tuturor creditorilor Oltchim. În cadrul acestei adunări, se va supune planul de reorganizare a societăţii Oltchim SPV, sau Oltchim II cum mai este numit. Asta nu înseamnă că în acea zi, probabil imediat după 2 decembrie, se va produce acest lucru. Tot în cadrul acestei adunări, se vor aproba şi criteriile de preselecţie ale investitorilor şi graficul de depunere a ofertelor angajante. Ştim că domnul ministru Gerea spunea de data de 20 noiembrie, dar, din motive obiective, această dată s-a decalat’, a precizat Cernev.
Acesta a menţionat că, la Londra, administratorii judiciari au discutat şi cu un fond de investiţii american interesat de preluarea combinatului.
Marţi seara, ruşii de la Oil Gas Trade şi-au anunţat, într-o conferinţă de presă la Râmnicu Vâlcea, intenţiile de a prelua combinatul vâlcean, afirmând că după preluare vor reangaja mare parte din salariaţii disponibilizaţi în cursul acestui an de la Oltchim.
Oltchim Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din judeţ, acesta aflându-se de la începutul anului în procedură de insolvenţă.
Sursa: Agerpres