Într-un raport publicat la finalul lunii trecute, furnizorul de servicii financiar-bancare Morgan Stanley publica un raport care atrăgea semnalul de alarmă asupra unei iminente crize globale a vinului. Analiza pornește de la cifrele producției din 2012, considerată cea mai slabă din ultimii 50 de ani, ia în calcul și creșterea uriașă a consumului din China și conchide că, de acum înainte, la nivel global se va înregistra, anual, un deficit de 300 de milioane de lăzi de vin, reprezentând 10% din producția globală totală.
De vină pentru acest dezastru ar fi și dezechilibrul de pe piața americană, cel de-al patrulea producător al lumii, care consumă 12% din producția mondială de vin (în creștere cu o cincime față de anul trecut), dar generază doar 8%. Potrivit raportului, vânzările de vin au din SUA au ajuns anul trecut la 35 de miliarde de dolari, în timp ce, în 2001, suma era de doar 20 de miliarde de dolari.
Corelate cu scăderea dramatică a suprafeței cultivate (de la 10.200 de hectare, la începutul anilor ‘80, la circa 7.600, în 2013), aceste date au dus la concluzia că „rezervele de vin se vor dovedi insuficiente pentru consumul prevăzut în următorii ani, ceea ce va duce la creșterea semnificativă a exporturilor și, în consecință, a prețurilor de la raft“.
Manipulare la nivel înalt
Raportul Morgan Stanley a fost preluat de toate marile publicații din lume (între altele, Bloomberg, CNN sau BBC). Aceleași publicații au omis, însă, să ia în considerare replica mai-marilor industriei. Căci, în următoarele săptămâni, cei mai mari producători ai lumii au negat prin diverse comunicate sau interviuri „realitatea“ prezentată de realizatorii studiului. Iar în urmă cu câteva zile, un analist al Reuters, Felix Salmon, înainta o opinie aprobată de majoritatea jucătorilor din industrie, conform căreia, de fapt, raportul, realizat de Morgan Stanley Australia a încercat să impulsioneze astfel în mod artificial vânzările de vin ale unei companii-client, unul dintre cei mai mari producători din lume, Treasury Wine Estates, rămasă probabil pe stoc cu o cantitate de vin nesustenabilă.
Salmon arată clar cum cei doi realizatori ai studiului (care nu au răspuns solicitărilor repetate ale Reuters) au omis un detaliu foarte important: într-adevăr, 2012 a fost un an dezastruos pentru sectorul vitivinicol global, însă 2013 este unul dintre cei mai buni ani din istorie, iar estimările Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIVV) pentru acest an erau disponibile cu mult timp înainte de publicarea raportului.
Potrivit calculelor OIVV, producția din acest an va fi de 281 de milioane de hectolitri, nivel cu 10% mai ridicat decât cel înregistrat în 2012 și cel mai mare raportat din 2006 încoace. Cine s-a bucurat de cea mai mare evoluție a producției? Nu China sau Brazilia, ci România, unde volumul a crescut cu aproape 80 de procente față de anul trecut. Alte state care au cunoscut o creștere importantă au fost Ungaria (44%), Argentina, Spania și Noua Zeelandă (cu ponderi între 23% și 28%).
30.000 de hectare cultivate în plus
Potrivit declarațiilor lui Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), „anul acesta România va avea un record al ultimilor trei ani din punctul de vedere al producției“. Explicația? „Două sunt principalele motive care conduc la această concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafețe cultivate cu viță-de-vie ca urmare a investițiilor realizate prin SAPARD și Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008–2013 (circa 30.000 de hectare) şi precipitațiile bogate de pe parcursul acestui an (cu 15% mai abundente decât anul precedent).” În plus, în ultimele 12 luni „nu s-au înregistrat manifestări extreme ale vremii, iarna a fost blândă, iar perioadele prelungite de insolație din acest an au permis acumulările de zaharuri necesare producerii vinurilor de calitate“.
„Suntem cu aproximativ 24% peste nivelul anului trecut, atât datorită intrării pe rod a viilor tinere, cât și producției mai bune date de condițiile pedoclimatice“, spune Ciprian Roșca, directorul comercial al Cramelor Recaș. Mai mult, crede nu numai că raportul Morgan Stanley „exagerează atât cu criza, cât și cu iminența“, ci chiar că „producătorii din Italia și Franța, care dau trendul la nivel mondial, și-au diversificat gamele într-atât încât nu mai au acoperire în nevoile consumatorilor maturi din Europa, tot mai simple, ceea ce duce la mutarea interesului către piețele asiatice și în special China“.
281 mil. de hectolitri este producția globală de vin estimată pentru 2013, cea mai mare din 2006 până acum