Asociaţia Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun (AOPFT) atrage atenţia că viitorul producţiei de tutun din România şi din Sud-Estul Europei va fi puternic afectat de noile reglementări comunitare. În cadrul primei Conferinţe Naţionale a Cultivatorilor de Tutun, AOPFT a analizat impactul regional al noii Directive privind produsele din tutun, în colaborare cu asociaţiile similare din Bulgaria, din Grecia, dar şi cu reprezentanţii UNITAB (Asociaţiei Europene a Cultivatorilor de Tutun).
Una dintre principalele teme discutate în cadrul conferinței este crearea platformei de comunicare SEETGA (South – Eastern Europe Tobacco Growers Alliance), ce oferă un cadru de cooperarea şi posibilitatea unui dialog concret între cultivatorii de tutun din Sud-Estul Europei, facilitând astfel identificarea celor mai bune soluții la problemele din acest sector. Asociaţiile din Bulgaria, Grecia şi România formează nucleul acestei platforme de cooperare şi comunicare.

“Decizia de interzicere a utilizării ingredientelor duce la renunţarea cultivării la unele tipuri de tutun. Aceasta are consecinţe grave atât în România, cât şi în tări precum Bulgaria sau Grecia, şi, de aceea, am decis să căutăm împreună soluţii concrete pentru a salva peste 100.000 de cultivatori şi procesatori de tutun din regiune, precum şi locurile de muncă ale altor câteva sute de mii de oameni”, spune Petru Bota, Preşedintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun

AOPFT, cu sprijinul UNITAB şi împreună cu asociaţiile din Bulgaria şi Grecia, îşi reafirmă îngrijorarea că revizuirea Directivei privind produsele din tutun ar putea conduce la interzicerea culturilor de tutun Burley şi Oriental. Totodată, îşi exprimă încrederea că, în cadrul platformei SEETGA, cooperarea dintre cultivatorii de tutun va genera soluţii viabile pentru a adresa eficient problemele din acest sector, fără a pune în pericol locurile de muncă a sute de mii de oameni.

Din datele Asociaţiei Internaţionale a Cultivatorilor de Tutun” (ITGA), rezultă că 80% din tutunul produs în Uniunea Europeană este Oriental sau Burley. “Aceste soiuri de tutun nu pot fi procesate fără a adăga anumite ingrediente speciale”, explică Petru Bota.

La nivelul ţării noastre, dacă interzicerea ţigaretelor mentolate şi a celor slim ar duce la pierderea a 19.000 de locuri de muncă, aşa cum arată un studiu Roland Berger, interzicerea a 90% din piaţa de ţigarete are consecinţe devastatoare, atât în rândul fermierilor cultivatori de tutun, dar şi al micilor detailişti.

“Dacă ţigaretele care conţin amestecuri de tutun nu mai pot fi produse, fumătorii au câteva variante: fie se reorientează către tutunul Virgina, care reprezintă 50% la nivel mondial, dar numai 10% la noi în ţară, fie vor cumpăra ţigarete manufacturate ilegal şi fără nicio licenţă din partea producătorilor sau vor căuta cumpărarea de ţigarete de contrabandă,” arată Petru Bota. “Consecinţele asupra veniturilor din taxe, consecinţele asupra economiei şi infractionalităţii sunt greu de calculat, dacă nu imposibil.”