Acesta a subliniat rolul pe care trebuie să îl aibă cei 83 de consilieri economici din Ministerul Economiei, detaşaţi în străinătate, pentru dezvoltarea exporturilor și pentru deschiderea de noi piețe pentru companiile românești.
Potrivit oficialului, Ministerul Economiei intenționează să dea un nou impuls cooperării economice internaționale prin intermediul acestor consilieri, în contextul în care ”2014 se anunță a fi un an de dezvoltare economică”.
Cu aceeași ocazie, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a spus că  peste 2 milioane de români care trăiesc și muncesc în afara granițelor țării reprezintă o piață  importantă pentru producătorii autohtoni de produse tradiționale, evaluată la 30 de milioane euro anual.
Datele Institului Național de Statistică arată că, în primele nouă luni ale acestui an, exporturile au crescut cu 8,8% la valori exprimate în euro (8,4% la valori exprimate în lei), ajungând la 36,47 miliarde de euro, în timp ce importurile au scăzut cu 0,3% în euro (0,7% în lei), până la 40,63 miliarde de euro.
Conform acelorași date, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (42,0% la export şi 34,6% la import) şi alte produse manufacturate (33,1% la export şi respectiv 30,3% la import).