"Bulgaria şi România sunt din 2007 membre ale Uniunii Europene. Întocmai ca şi în cazul altor candidaţi est-europeni, libertatea de mişcare a românilor şi bulgarilor care ar fi putut lucra în spaţiul comunitar a fost iniţial îngrădită, aceştia neavând drept de lucru în mod automat. Piaţei din vechile state comunitare îi trebuia timp pentru a se pregăti în faţa noii concurenţe. La finele anului expiră ultimul termen, maximum legal posibil. Politicieni precum ministrul federal de interne Friedrich devin acum vocali si cer înfiinţarea unor noi graniţe. Aşa este ucisă Europa. Nu este permis să accepţi state şi cetăţeni întâi din motive politice pentru ca, apoi, să îi izolezi din motive economice. Nu pot exista cetăţeni europeni din clase diferite" scriu astăzi pe larg bavarezii de la SÜDDEUTSCHE ZEITUNG.
Hans-Peter Friedrich apelează la "instincte primitive faţă de străini", critică NÜRNBERGER NACHRICHTEN.
"Acestea sunt relicve din epoca de piatră, însămânţate oamenilor atunci şi uşor de regăsit acum. Acţiunea lui Friedrich i-ar putea aduce voturi la alegerile europene de anul viitor. Dar reflexele din epoca de piatră nu te ajută nici un stat din ziua de astăzi, ci mai degrabă îi dăunează. O lume complexă are nevoie de argumentări diferenţiate", sunt de părere comentatorii publicaţiei din Nürnberg.
În metropola bancară străbătută de Main, argumentele editorialiştilor sunt şi mai complexe. "Trebuie făcută diferenţa, deşi sunt interdependente: libertatea de mişcare în Schengen pentru România şi Bulgaria pe de-o parte şi imigraţia către sistemele sociale occidentale din aceste state pe de altă parte. Refuzul integrării în Schengen este singurul instrument de care dispune Uniunea Europeană pentru a menţine voinţa de reformă a guvernanţilor de la Sofia şi Bucureşti. Că Germania, susţinută cu voce tare sau în şoaptă de alţii, vrea să se opună integrării pe deplin a celor două state este corect, chiar dacă ar putea fi interpretabil, din punctul de vedere al legislaţiei europene. Este însă evident că la mijloc sunt voturile. Teama faţă de noi valuri de imigranţi, nu doar în sistemele sociale ci şi pe piaţa muncii, îi motivează pe oameni, mai ales în state precum Franţa, grav afectată de şomaj", comentează FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG.
FRANKFURTER RUNDSCHAU consideră că se mizează mult pe atmosferă.
"Ministrul federal de interne deschide butoiul şi şantajează Uniunea Europeană: dacă nu aveţi grijă ca românii şi bulgarii să rămână acolo unde le este locul, atunci ne facem noi dreptate. Un acces de sinceritate. Cu toate acestea, masele de imigranţi invocate de Friedrich nu se regăsesc deloc în sistemele noastre sociale, după cum atestă studiile. Friedrich şi premierul britanic David Cameron îşi bazează acuzaţiile pe săracii, care se adăpostesc sub podurile germane şi în staţiile de metrou britanice. E la modă să fii zgârcit printre europenii bogaţi. Astăzi să rămână afară bulgarii, mâine poate spaniolii şi în curând punem punct întregului proces de integrare în Europa."
La Berlin, DIE WELT dedică mai mult spaţiu planurilor privind pensiile într-o viitoare alianţă CDU/CSU – SPD.
"Germania îmbătrâneşte şi cu toate acestea continuă să împartă banii ca prin anii 50 – 60. Pe atunci însă creşele şi şcolile erau pline. Astăzi, generaţiile viitoare nu prea sunt asigurate. Cu aroganţa pe care ţi-o dă puterea, SPD şi CDU ignoră principiile funcţionării sistemului de pensii. Cetăţeanul nu se mai poate baza pe un asemenea guvern. Astăzi regulile sunt manipulate în favoarea vârstnicilor. Mâine s-ar putea decide noi sacrificii în rândul pensionarilor."
NEUE OSNABRÜCKER ZEITUNG critică sistemele de supraveghere ale NSA.
"Este numai o chestiune de logică matematică, până ce omul de rând, chiar şi din întâmplare, intră în reţeaua de supraveghere. Şi totuşi, NSA nu poate folosi decât o particulă din volumul imens de date colectate. Aşa încât cetăţeanul de rând s-ar putea bucura de necazul NSA, care riscă să se sufoce in multimea de datele pe care şi le-a adunat cu atâta ardoare."