Totuşi, GM a insistat că parteneriatul industrial cu Peugeot este solid.

Joi, compania franceză a confirmat că fluctuaţiile de curs valutar vor avea un impact negativ de 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) asupra profitului din 2013.

Peugeot negociază cu producătorul auto chinez Dongfeng extinderea parteneriatului lor în China şi pe alte pieţe. Peugeot va emite acţiuni care vor fi achiziţionate de statul francez şi de Dongfeng.

Peugeot a confirmat că discuţiile sunt ‘în stadiul preliminar’.

Întrebat de presă dacă statul va lua parte la majorarea de capital, ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a afirmat: ‘Nu pot răspunde la această întrebare. Va apărea această întrebare? Fără îndoială. Dar în acest moment lăsaţi companiile să discute între ele. Poziţia noastră este că Peugeot trebuie să rămână o companie franceză’.

La sfârşitul lunii noiembrie, oficiali francezi s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Peugeot şi Dongfeng.

Analiştii speculează că vânzarea acţiunile GM face parte din negocierile în urma cărora se va finaliza tranzacţia cu producătorul auto chinez.

În februarie, GM a cumpărat o participaţie de 7% în Peugeot pentru a dezvolta produse în comun. Producătorul auto american a devenit astfel al doilea acţionar al firmei franceze, după familia Peugeot.

O majorare a capitalului va ajuta Peugeot să obţină numerar şi să se extindă în afara Europei. Divizia auto a PSA Peugeot Citroen, care a raportat pierderi de 510 milioane de euro în primul semestru din 2013, a anunţat concedierea a 11.200 de angajaţi în Franţa şi închiderea unei fabrici din apropierea Parisului. AGERPRES