Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat vineri că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune pentru perioada de finanțare 2021-2027, situându-se aproape de media Uniunii Europene în ceea ce privește gradul de absorbție. În ciuda acestui progres, Câciu a subliniat că există încă mult de recuperat pe programele regionale.

Câciu despre performanța financiară a României în context european

„România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, iar gradul de absorbţie general o situează la nivelul mediei Uniunii Europene (România are 6,11% iar media UE este de 6,19%)”, a scris, ministrul pe Facebook.

Câciu a adăugat că absorbția fondurilor la nivel central, gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Transporturilor, a atins un nivel superior, de 7,3%.

„Pe programele gestionate la nivel central (de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Transporturilor) absorbţia pe fondurile structurale şi de coeziune se situează la un nivel superior, respectiv 7,3%”, a spus el.

Programele regionale și provocările viitoare

În ultimele zile, România a primit peste 650 milioane euro din fondurile structurale și de coeziune pentru exercițiul financiar 2021-2027, iar rambursările vor continua.

Adrian Câciu
SURSA FOTO: mfe.gov.ro

”Avem încă de recuperat pe Programele Regionale, descentralizate către Agenţiile de Dezvoltare Regională care au calitatea de Autorităti de Management pentru aceste programe, agenţii aflate în subordinea Consiliilor de Dezvoltare Regională coordonate de Consiliile Judeţene, unde rată de absorbţie este 3,2%.

Sunt convins că modelul pe care noi, cei din actuală coaliţie, l-am imprimat în materie de gestionare şi implementare a fondurilor europene, inclusiv descentralizarea acestora, va fi continuat de viitoarea coaliţie de guvernare, iar ritmul absorbţiei fondurilor europene va fi unul susţinut astfel încât să fie repetat succesul din absorbţia banilor europeni din exerciţiul 2014-2020”, a declarat Câciu.

Stadiul implementării PNRR

Astăzi a avut loc Conferința anuală privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului României, mediului de afaceri și ai Comisiei Europene.

Céline Gauer
SURSA FOTO: mfe.gov.ro

„Investițiile din România au accelerat, recuperarea a fost rapidă, economia merge bine, însă urmează si noi provocări în parcursul României către redresare și reziliență. Comisia Europeană vă va acorda tot suportul. Mesajul este unul de sprijin. Știm că este o provocare, dar suntem alături de România”, a subliniat Céline Gauer, responsabilă pentru gestionarea PNRR la nivel european

România beneficiază de fonduri în valoare de 28,5 miliarde euro prin PNRR, incluzând 13,6 miliarde euro granturi și 14,9 miliarde euro împrumuturi.

Până acum, România a depus trei cereri de plată și a primit 9,4 miliarde euro pentru prefinanțare și două cereri de plată ulterioare.