Producătorii din sectorul vitivinicol vor beneficia, timp de patru ani, de un sprijin financiar anual din partea Uniunii Europene în valoare de 47,7 milioane euro pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei de struguri şi investiţii, informează, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, în cei patru ani suma alocată depășește 190 mil. euro. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Hotărârea ce stabileşte modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene (UE) pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014 – 2018. Astfel, se creează cadrul juridic necesar aplicării directe în legislaţia naţională a direcţiilor de acţiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizează sectorul vitivinicol, iar adoptarea noii hotărâri de Guvern răspunde obiectivului noului Program Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol şi a măsurilor notificate pentru perioada 2014 – 2018.
Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar din partea UE producătorilor din sectorul vitivinicol în perioada 2014-2018 sunt: restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole; promovarea vinurilor cu două submăsuri, respectiv promovarea vinurilor produse în Uniune care constă în acţiuni de informare în statele membre privind schema de denumiri de origine controlată şi indicaţii geografice, precum şi promovarea vinurilor în ţări terţe, asigurarea recoltei de struguri şi investiţii.
Ministerul Agriculturii menţionează că prin Programul Naţional Suport 2009 – 2013, sectorul vitivinicol a beneficiat de o alocare financiară anuală de 42,1 milioane euro, din fonduri comunitare (FEGA), pentru următoarele măsuri eligibile, în funcţie de specificul viticulturii autohtone: restructurarea şi reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei plantaţiilor viticole, folosirea mustului concentrat în vederea ridicării tăriei alcoolice a vinurilor, promovarea vinurilor pe pieţele ţărilor terţe.
'Sectorul vitivinicol a absorbit, în proporţie de 100%, fondurile europene puse la dispoziţie de Comisia Europeană în cadrul acestui program, între anii 2009 – 2013. Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate de acest program, prin noul Program Naţional de Sprijin 2014-2018, cuantumul anual alocat României a fost majorat la 47,7 milioane euro, pentru că sectorul vitivinicol să beneficieze de o dezvoltare cât mai extinsă', precizează MADR.
Sursa: Agerpres