1.900 de vile tip isi cauta proprietari

Piata bucuresteana este, fara idoiala, cea mai matura piata de locuinte individuale situate i microcartiere noi. Construirea primelor vile-tip, special pentru vinzare, a iceput aici ica din 1996. Doi ani mai tirziu, doi developeri - Impact si Bayindir - vindeau deja vile de lux, cu finisaje superioare, amplasate i zona Baneasa, i microcartiere ichise, la preturi cuprinse itre 100.000 si 300.000 USD. Pina i acest moment, numai Impact a vindut 195 de case si va mai construi alte 243. Afacerea s-a

Piata bucuresteana este, fara idoiala, cea mai matura piata de locuinte individuale situate i microcartiere noi. Construirea primelor vile-tip, special pentru vinzare, a iceput aici ica din 1996. Doi ani mai tirziu, doi developeri – Impact si Bayindir – vindeau deja vile de lux, cu finisaje superioare, amplasate i zona Baneasa, i microcartiere ichise, la preturi cuprinse itre 100.000 si 300.000 USD. Pina i acest moment, numai Impact a vindut 195 de case si va mai construi alte 243. Afacerea s-a dovedit banoasa. Potrivit directorului acesteia, i anul 2000, societatea Impact a avut un profit net de 337 miliarde de lei.
Numarul investitiilor i vile-tip, cu finisaje sofisticate a crescut, iar piata a devenit neicapatoare pe acest segment de lux: agentia imobiliara Colliers International, specializata pe intermedieri de lux, are disponibile 48 de vile, i patru parcuri rezidentiale, diferite ca amplasament, variante de construire si de finisaj. Ele sunt isa destinate ichirierii, acest tip de tranzactie fiind mult mai solicitat de catre clienti. Chiriile variaza itre 2.200 si 5.500 USD/luna.
Chiar daca i ultima perioada accepta si chiriasi, pentru vilele de lux societatea imobiliara Impact se bazeaza i principal pe vinzari. Ca facilitate pentru clienti, Impact ofera si posibilitatea de achizitie i rate lunare, cuprinse itre 300 si 550 USD/luna, si avans de minimum 12-18%. Ca urmare a aparitiei unei cereri i crestere de case standard, cu finisaje moderne, dar nu din materiale foarte scumpe, de import, Impact si-a diversificat oferta cu doua programe noi de locuinte: Junior si Activ, unde preturile caselor pornesc de la 208 USD/mp, respectiv 350 USD/mp.
De anul trecut, si i alte orase din tara au iceput sa creasca peste noapte cartiere de vile-ip. La Tirgu Mures, de exemplu, folosind ca mijloc de finantare un credit oferit de ANL, firma de constructii Benta Transcom SRL a realizat aproximativ 60 de case si intentioneaza sa-si extinda programul cu alte 62 de unitati. Casele sunt disponibile i patru modele, toate parter cu mansarda, diferite ca marime si finisaje, si au preturi cuprinse itre 28.000 USD si 52.000 USD.
Investitorii privati prefera Capitala si Ardealul
La Cluj Napoca, societatea CasaRom intentioneaza sa construiasca 1.000 de case, pe doua amplasamente: central, pe Calea Republicii, si la 5 km distanta de oras, la Borhanci. Pentru acest an este prevazuta construirea a 60 de case individuale tip. inainte de a contracta, clientii pot sa vada modele dupa care se vor construi aceste locuinte si pot sa verifice rezultatele tehnologiei de construire – tip panelat, din panouri – vizionind cele doua case deja construite. Casele au suprafete mari, icepind de la 150 mp, si preturi ce pleaca de la 60.000 USD. Ca facilitate, CasaRom ofera si un sistem de credit ipotecar i dolari, pe durata de 30 de ani, cu un avans de minimum 30%. Aceasta societate a concesionat si a cumparat terenuri si i alte orase. Mai ales din zona de Vest a tarii (Arad, Timisoara, Oradea) si are i plan un viitor cartier si i Bucuresti.
La Arad, firma Jackson International SRL detine un proiect la fel de ambitios precum cel de la Cluj: vrea sa construiasca 235 de locuinte individuale, itr-o zona privata, desfasurata pe un teren de 28 hectare, la 6 km distanta de oras, la Nadlac. Vor fi disponibile trei tipuri de case – isiruite, cuplate sau individuale, cu preturi cuprinse itre 37.500 USD si 75.000 USD. in final, complexul de locuinte va fi dotat si cu un supermarket, parcari, o benzinarie s.a.m.d. Pina la aceasta data au fost realizate caile de acces si s-a parcelat zona.
in lucru mai exista si alte proiecte – Bratim la Timisoara, santierele ANL la Bacau (248 case) si Focsani (53 case) – la ultimele doua preturile fiind i functie de finisaje. Ministrul Miron Mitrea a vehiculat preturi pornind de la 24.000 USD, pina la 75.000 USD, plata urmind a fi efectuata prin sistemul de credit ipotecar al ANL. Conform strategiei prezentate la iceputul acestui an, Ministerul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei (MTLPL) vrea sa deschida i acest an zece santiere de microcartiere rezidentiale, lucrari estimate la 2.500 miliarde de lei. Nu se stie isa daca va exista finantare. De la buget catre ANL s-au alocat doar 500 de miliarde de lei, restul urmind a fi atras din credite externe, afirma mai marii ministerului.    

Oferte de case tip
Arbore Compound
· Locat linga Padurea Baneasa
· Alcatuit din 4 vile pentru ichiriat
· Suprafata: 300 mp pentru o vila
· 6 camere, 4 dormitoare, 2 bai, o toaleta, telefon, masina de spalat vase, cuptor, frigider, masina de spalat, icalzire centrala, aer conditionat, garaj, cablu, gradina
· hobby room 40 mp la demisol
· living, toaleta de oaspeti, bucatarie, camara la parter
· etajul 1 – doua dormitoare cu baie, dormitorul principal de 37 mp cu baie
· complexul este imprejmuit, are sistem de securitate, parcare pentru oaspeti, gradini individuale, portar, video la intrare, TV satelit pentru fiecare vila.
L