Potrivit unui raport al Comisiei Europene, produsele alimentare incluse în HICP ( harmonised index of consumer prices) s-au scumpit în noiembrie 2013 cu 1,3% comparativ cu perioada similară din 2012, România fiind una dintre pieţele Uniunii Europene cu cele mai semnificative majorări de preţ în perioada analizată. De asemenea, creşteri peste media europeneană (plus 1%) s-au înregistrat în Estonia şi Marea Britanie (2,1%), Luxembourg (1,1%), Olanda (1,2%), Austria (1,5%), Germania (1,6%).
În restul statelor, produsele alimentare erau în luna noiembrie mai ieftine decât cu un an în urmă, sau creşterea era subunitară. De cele mai semnificative scăderi de preţuri s-au bucurat locuitorii din Grecia (-2,9%) şi Bulgaria (-1%).
În România, din datele CE, cea mai semnificativă scumpire în noiembrie a fost la legume, care erau, în medie, cu 2,8% mai scumpe față de acum un an. Totodată, majorări de preţ de câte 1,9% s-au înregistrat şi la carne şi alte alimente, în timp ce peştele şi fructele de mare s-au scumpit cu 2,4%.
Conform aceleiași surse, la nivel de UE 28, legumele s-au scumpit în perioada analizată cu 1,2%, cel mai mult având de suferit slovacii (+16%), polonezii (+14,5%) şi cehii(+11,7%). La polul opus se situează Cipru, unde legumele s-au ieftinit cu 9,7% şi Suedia unde preţurile au coborât cu 4%.
De asemenea, în UE carnea este cu 1,4% mai scumpă decât în 2012, iar peştele poate fi cumpărat cu 2,3% mai mulţi bani. Altfel, din punct de vedere al mediei europene, cele mai semnificative majorări de preţuri s-a raportat la ulei (+3,7%) şi lapte (2,5%). Dar au fost şi ieftiniri. Faţă de anul trecut, în prag de Crăciun, românii au dat mai puţini bani pe produse precum pâinea (-8,6%), fructele (-8,2%),ulei (-6,5%) şi lapte (-0,9%).
Care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult de Sărbători?
25 decembrie 2013, 10:23
Ultima modificare în 25 decembrie 2013, 12:23
Produsele care intră în coşul de consum pe baza căruia se calculează rata inflaţiei la nivel european s-au scumpit, comparativ cu anul trecut, în prag de sărbători, în România, mai mult decât în majoritatea celorlaltor țări europene.
Etichete: alimente
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Luna „de aur” a retailerilor
- ANALIZĂ: Bucureștiul – la nivelul de trai din UE
- Primul tronson al Autostrăzii Lugoj – Deva, în lungime de 27 kilometri, a fost deschis circulaţiei
- Un oraș din România a primit ratingul BBB de la agentia de rating Fitch
- ANOFM: Aproximativ 8.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional
- Care sunt cei mai puternici retaileri din România
- Sistemul TVA la încasare devine opţional începând cu 1 ianuarie 2014
- ANRE: Preţul gazelor va creşte cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru industrie de la 1 ianuarie 2014
- ANRE:Cererea de gaze va totaliza 6,8 milioane MWh, în T1 din 2014; preţul gazelor din import:39,81 dolari/MWh
- România se numără între ţările cu risc social ridicat în 2014