Banca Naţională a României a redus succesiv dobânda de politică monetară în acest an, ajungând la 4% pe an, iar analiştii cred că relaxarea monetară va continua la începutul anului viitor.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, la începutul lunii iulie, reducerea dobânzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar în august de la 5% la 4,5% pe an. Alte două reduceri de câte 0,25 puncte procentuale au fost decise în septembrie şi noiembrie, dobânda cheie ajungând, astfel, la 4%.
”Evoluţia ratelor de dobândă în 2013 a fost surprinzătoare în debutul anului, atitudinea investitorilor nerezidenţi inversându-se în câteva săptămâni, la scurt timp după depăşirea alegerilor generale şi anunţarea includerii titlurilor de stat în acel indice de renume. Această îmbunătăţire a apetitului investitorilor a disipat îngrijorările privind ameninţările la adresa stabilităţii financiare şi a permis Băncii Naţionale să reducă rata dobânzii de politică monetară şi să potenţeze aceste reduceri printr-o politică de lichiditate deosebit de stimulativă. Scara reducerii ratei de politică monetară a fost surprinzătoare chiar dacă pe parcursul ultimelor luni am avut unele dintre cele mai agresive prognoze în această direcţie”, a declarat economistul şef al ING Bank România, Vlad Muscalu, citat de Agerpres.
Acesta susţine că relaxarea monetară va continua şi în debutul anului viitor, anticipând încă două reduceri de 25 de puncte de bază către 3,50% şi o reducere uşoară a ratei rezervelor obligatorii pentru pasivele în lei.
”Deoarece nu credem că aşteptările noastre sunt reflectate complet în cotaţiile din piaţa interbancară, credem că aceste acţiuni ale băncii centrale vor determina o continuare a scăderii ratelor de dobândă pentru produsele destinate companiilor şi populaţiei. Al doilea semestru al anului următor va aduce, probabil, o inversare a tendinţelor preţurilor alimentare ce ar determina o accelerare a inflaţiei (estimăm o creştere a acesteia către 4,6% în finalul anului) fapt ce va antrena, probabil, o creştere uşoară a ratelor de dobândă (prognozăm că ROBOR la trei luni va încheia anul următor la 2,9%)”, a mai spus Muscalu.
Senior economistul UniCredit Ţiriac Bank, Mihai Pătrulescu, susţine că nivelul ratei inflaţiei a surprins în mod pozitiv în 2013, creând astfel spaţiu pentru reducerea dobânzii cheie. De asemenea, relaxarea condiţiilor monetare a fost justificată şi de evoluţia modestă a creditului în economie. În această perioadă, mecanismul de transmisie a politicii monetare a fost eficient, fiind facilitat de lichiditatea amplă din sistemul bancar.
”Deciziile viitoare privind politica monetară vor fi condiţionate de evoluţia inflaţiei şi preţurile activelor financiare. Introducerea accizei adiţionale pe combustibili a majorat prognoza noastră pentru inflaţie până la 3,7% (impactul accizei fiind de 0,5 puncte procentuale) şi a temperat tonul relaxat al reprezentanţilor BNR. Astfel, considerăm că banca centrală va reduce rata de dobândă la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua tăiere pe 4 februarie este mai puţin probabilă. De asemenea, BNR ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii la lei pentru a relaxa condiţiile monetare”, a mai spus Pătrulescu.
La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) şi analist – şef al BCR, Eugen Sinca, crede că BNR va favoriza şi în 2014 dobânzile scăzute din piaţa monetară pentru reluarea creditării în lei.
”O reducere a rezervelor minime obligatorii la lei spre 10% va elibera 5 – 6 miliarde de lei în mai mulţi paşi şi va ieftini în continuare creditele în monedă naţională. Diferenţialul dintre rata anuală de creştere a creditului în lei şi a celui în valută s-a adâncit în favoarea creditului în moneda naţională spre finalul lui 2013 şi există toate bazele pentru continuarea acestui trend”, susţine Eugen Sinca, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, o altă tendinţă devenită evidentă în 2013 este accesul companiilor româneşti la surse alternative de finanţare, de tipul listărilor la Bursa de Valori şi a emisiunilor de obligaţiuni corporative, care, dincolo de bani, aduc şi imagine publică pozitivă.
”O strategie de grăbire a listărilor la bursă şi a emisiunilor de obligaţiuni corporative în primul trimestru din 2014 ar putea fi inspirată, având în vedere că, pe măsura trecerii timpului, Banca Centrală a Statelor Unite va reduce tot mai mult lichiditatea furnizată pieţelor financiare”, a subliniat Sinca.
Pe lângă BNR, băncile comerciale au tăiat din dobânzile la depozite şi credite, trendul fiind prezent pe tot parcursul anului, potrivit datelor datelor prezentate de Banca Centrală.
Astfel, dobânzile pentru depozitele la termen existente în sold ale populaţiei au coborât de la 5,30% pe an în ianuarie la 4,33 în octombrie, iar în luna iulie acestea se situau la 4,77%. În cazul depozitelor noi la termen ale populaţiei, dobânzile au coborât de la 5,61% pe an în ianuarie la 4,19% în octombrie, iar în iulie se situau la 4,77%.
În ceea ce priveşte dobânzile la creditele existente în sold luate de populaţie, dobânzile se situau la 13,34% în ianuarie, la 12,48% în iulie şi la 11,81% în octombrie. În cazul creditelor noi pentru populaţie, dobânzile au coborât de la 12,25% în ianuarie, la 11,43% în iulie şi la 9,54% în octombrie.