Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că o categorie de români va beneficia de 2.000 de lei. Potrivit premierului, suma este oferită o singură dată. De asemenea, șeful Executivului mai spune și care vor fi românii care nu vor plăti impozit pentru banii pe concediul medical.
Românii, scutiți de la plata contribuției sociale pentru CM
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a oferit noi detalii cu privire la concediile medicale. Șeful Guvernului de la București spune că se va introduce pe ordinea de zi scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mai multor categorii de români, precum:
- mamele cu copii bolnavi
- gravide
- pacienți cu afecțiuni oncologice
- cazuri de urgență
Marcel Ciolacu a mai spus că, în cazul în care este nevoie, va chema la Guvern întreg CNAS-ul.
Premierul arată că este necesar ca actul să fie aprobat în cursul zilei de azi.
”Începem prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm.”, a spus Marcel Ciolacu.
Ajutor pentru mamele cu venituri mici
Într-o altă ordine de idei, premierul a anunțat un ajutor de 2.000 de lei pentru mamele care nu au o situație financiară potrivită.
Banii, spune Marcel Ciolacu, vor fi acordați o singură dată pentru fiecare copil născut.
Premierul a explicat că, prin același proiect, se oferă sprijin tinerele mame defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață.
El a subliniat că România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, motiv pentru care această intervenție este extrem de necesară.
Acest sprijin urmează să fie extins până în 2027. Bugetul total este de 120 de milioane de euro, provenind din fonduri europene.
”Prin același proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut. Este un sprijin pe care îl extindem până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro, din fonduri europene.”, a explicat premierul.
Concediile medicale, un venit
În urmă cu o zi, Marcel Ciolacu spunea că banii din concedii medicale reprezintă, de fapt, un venit.
El a mai spus că este de acord cu eliminarea impozitării doar pentru anumite categorii de persoane.
„Concediile medicale sunt un venit. Până acum, ce am spus foarte clar, că pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi de cancer, pentru tinerele mame, sunt total de acord să se elimine. O să vorbesc cu domnul Simonis şi o să facem foarte rapid, sper săptămâna aceasta”, a spus Ciolacu.
Amintim că, în februarie 2024, Senatul a dat undă verde impozitării cu 10 procente a concediilor medicale.
Acesta este rezultatul unui amendament depus de către senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc.
În decembrie 2023, impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă prin ordonanță de urgență.
Marcel Boloș a justificat această măsură, declarând în mod incorect că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.