Tensiunea arterială. Cum scapi de ea
Tensiunea arterială. Cum scapi de ea? Spector, care este din Marea Britanie, a avut un accident vascular cerebral la 53 de ani, mult mai tânăr decât vârsta medie de 74 de ani, reieșită dintr-o cercetare Stroke 2021, scrie Business Insider.
Persoanele mai tinere fac accident vascular cerebral, în ciuda asocierii lor mai în vârstă. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani au crescut cu 14,6% din 2011-2013 până în 2020-2022.
Spector, cofondator al Zoe, o afacere în domeniul științei și nutriției, a fost diagnosticat cu tensiune arterială crescută după accident vascular cerebral. Asociația Americană a Inimii spune că majoritatea supraviețuitorilor unui accident vascular cerebral au tensiunea arterială ridicată, prin urmare acest lucru este obișnuit.
Spector a oferit două modalități prin care și-a redus tensiunea arterială în urma accidentului vascular cerebral.
Spector a consumat un înlocuitor de sare
Pacienții cu tensiune arterială ridicată sunt sfătuiți să renunțe la sare. Acest lucru se datorează în principal faptului că sarea crește retenția de apă, ceea ce crește presiunea vaselor de sânge.
Spector a declarat că i-a fost greu să mănânce „alimente fără gust”, fără sare. Deoarece Spector este „rezistent la sare”, aceasta nu i-a afectat tensiunea arterială. Deci, consumul de sare nu îi afectează prea mult tensiunea arterială.
El a folosit un înlocuitor de sare pe bază de potasiu pentru a mânca mai mult potasiu, pe care OMS îl recomandă pentru scăderea tensiunii arteriale.
AHA spune că mâncatul de mai mult potasiu face ca mai multă sare să fie eliminată prin urină. În plus, potasiul poate relaxa pereții vaselor de sânge, reducând presiunea.
A mâncat mai multe legume și fructe
Spector a mâncat mese ultraprocesate cu moderație, așa cum li se spune victimelor unui accident vascular cerebral. El a mâncat mai multe fructe și legume pentru a-și îmbunătăți nutriția.
O revizuire din 2023 a European Journal of Nutrition a constatat că mâncatul mai multor fructe și legume scade tensiunea arterială. Cercetătorii au indicat că acest lucru se poate datora faptului că acestea sunt bogate în potasiu sau pentru că mâncatul multor fructe și legume scade șansele de obezitate, care crește tensiunea arterială.
Deși nu știe care alimente scad tensiunea arterială, British Heart Foundation recomandă sfecla, spanacul, varza, căpșunile și bananele bogate în nitrați.
Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) reduce riscul de accident vascular cerebral, potrivit AHA. Dieta DASH limitează grăsimile, zahărul, carnea roșie și dulciurile și promovează fructele, legumele, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, cerealele integrale, puiul, peștele și nucile.