Ion Țiriac, reacție dură împotriva drogurilor

Fostul tenismen Ion Țiriac, în vârstă de 85 de ani, a avut o poziție tranșantă împotriva drogurilor, exprimată în cadrul evenimentului Țiriac Collection din Otopeni. Magnatul a criticat organismele internaționale precum WADA (Agenția Mondială Antidoping), acuzând excepțiile acordate unor sportivi pe motive medicale.

Extinzând subiectul la nivelul societății, Țiriac a remarcat problema gravă a consumului de droguri în România, făcând o comparație cu accidentele cauzate de alcool.

„În România, se pare că mai multe accidente mortale sunt cu drogați la volan decât cu bețivi. Atunci, te întrebi: ce merită un drogat? Păi, merită să stea 20 de ani după gratii, apoi nu mai ia”, a declarat acesta.

Țiriac a discutat și despre cazul Simonei Halep, exprimându-și dezamăgirea față de deciziile acesteia.

„Halep mi-e tare dragă, am vorbit și ieri cu dumneaei. Dar a făcut o greșeală capitală! A zis: «Nu, nimeni nu se atinge de echipa mea». Ei, poftim. După un an și jumătate, i-au dat dreptate”, a spus el, referindu-se la echipa Simonei și la dificultățile prin care aceasta trece.

Ion Țiriac
SURSA FOTO: YouTube, Super SPEED la Pro TV

Codul Rutier 2024 prevede sancțiuni mai dure pentru șoferi

Anul 2024 a adus schimbări importante în legislația rutieră din România, prin actualizarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2002. Noile măsuri vizează extinderea duratei suspendării permisului, proceduri mai clare și sancțiuni mai severe pentru contravențiile grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Suspendările de permis pentru contravenții mai puțin grave au fost extinse: de la 30 la 60 de zile, iar cele de 60, 90 și 120 de zile au fost prelungite la 90, 120 și 150 de zile. Pentru infracțiuni grave, cum ar fi conducerea sub influența substanțelor interzise, dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru mai mult de 180 de zile.

Șoferii care depășesc această perioadă din cauza unor infracțiuni grave vor trebui să efectueze examinări medicale pentru a-și recupera permisul. Dacă aceste formalități nu sunt completate la timp, permisul rămâne retras.

Procedurile pentru suspendarea dreptului de a conduce

Noua legislație prevede două momente pentru suspendarea dreptului de a conduce:

  • La expirarea dovezii cu drept de circulație, valabilă 15 zile.
  • La depunerea dovezii la poliția rutieră, înainte de expirare.

Pentru infracțiuni grave, precum conducerea fără permis, utilizarea numerelor de înmatriculare false sau conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor, dovada înlocuitoare nu va permite dreptul de a conduce. În anumite cazuri, valabilitatea acestei dovezi poate fi prelungită cu până la 90 de zile de către procuror sau instanță.