Un raport recent al Freedom House privind „represiunea transnațională” în 2022 arată că un număr tot mai mare de regimuri autoritare se angajează în acțiuni represive dincolo de granițele lor.

Aceste acțiuni includ răpiri, atacuri și chiar asasinări ale disidenților din țări terțe. Studiul, publicat joi, identifică China, Turcia, Tadjikistan, Rusia și Egipt ca fiind principalii autori ai acestor crime, guvernul chinez fiind cel mai prolific.

Din 2014, Beijingul a fost implicat în 253 de incidente de represiune transnațională, ceea ce reprezintă aproape o treime din totalul înregistrat de organizația de supraveghere a democrației. Freedom House realizează aceste evaluări anual începând din 2021. În plus, infracțiunile identificate includ deportarea ilegală a disidenților.

Cele mai frecvente tipuri de represiune

Potrivit raportului, în 2022, 20 de guverne au fost identificate ca fiind cele care au comis 79 de acte de represiune transnațională.

Printre cele mai frecvente tipuri de represiune se numără extrădările ilegale, constrângerile și arestările. China, de exemplu, este cunoscută pentru reținerea și extrădarea ilegală a uigurilor care fug din țară pentru a evita să fie internați în lagăre de reeducare. Se spune că Arabia Saudită contribuie la această practică.

În declarația Freedom House se menționează, de asemenea, că autoritățile de la Ankara au efectuat mai multe extrădări ilegale decât orice altă țară din baza lor de date. Organizația raportează că două astfel de arestări au avut loc în 2022, una în Ucraina și una în Azerbaidjan.

Rusia, una dintre cele mai opresive țări din lume

Rusia este considerată unul dintre cele mai opresive state din întreaga lume și este cunoscută pentru faptul că ajută alte națiuni să comită astfel de crime pe propriul teritoriu. De exemplu, Tadjikistanul a exploatat relația sa cu Moscova pentru a desfășura o campanie represivă împotriva etniei Pamiri.

Mai mult, în 2022, după invazia Ucrainei, Kremlinul a ordonat arestarea jurnaliștilor și a cetățenilor care au fugit din țară pentru a evita să fie detașați pe front.

Potrivit Freedom House, acești opozanți se confruntă cu numeroase obstacole atunci când caută azil în țările europene, ceea ce îi face mai susceptibili la represiunea din partea Rusiei.

Dimpotrivă, țări precum Iranul, Nicaragua și Coreea de Nord emit frecvent ordine de asasinare a disidenților din afara granițelor lor. Potrivit Freedom House, multe dintre aceste acte de violență sunt îndreptate împotriva jurnaliștilor, iar organizația a făcut referire la uciderea lui Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul (Turcia) în 2018. În plus, în 2022, Djibouti și Bangladesh au fost adăugate pe lista statelor care s-au implicat în represiuni transnaționale.

Freedom House a criticat SUA și Regatul Unit

În ciuda acestor cazuri flagrante, Freedom House a criticat guvernele unor țări democratice precum Statele Unite și Regatul Unit pentru că au menținut o cooperare diplomatică la nivel înalt cu statele infractoare, inclusiv în ceea ce privește migrația. Organizația a cerut guvernelor democratice să ia măsuri suplimentare pentru a facilita accesul la azil pentru potențialele victime ale represiunii transnaționale și să stabilească un mecanism de urmărire a acestor incidente.