Ce planuri de viitor are Elon Musk?
În urmă cu doi ani, Elon Musk a prezentat primul robot umanoid, „Optimus”, ce va fi construit de Tesla. În viitor, vor exista 20 de miliarde de roboți umanoizi, ceea ce ar însemna doi roboţi umanoizi pentru fiecare om.
Elon Musk crede că producția în serie a roboților umanoizi va aduce companiei sale mai mulți bani decât producția de mașini. Din punctul lui de vedere, în viitor, roboții umanoizi ar putea fi folosiți în viața de zi cu zi pentru a ne pregăti masa, a tunde gazonul, a îngriji persoanele vârstnice.
Acum, Tesla este implicată în îmbunătăţirea prototipului său Optimus. Optimus va ajuta Tesla să valoreze 25 de trilioane de dolari americani.
Compania americană intenționează să aibă o cotă de 10% din întreaga piață de roboţi umanoizi, care ar putea fi de un miliard de unităţi pe an. În momentul de faţă, Tesla se concentrează pe producția de mașini autonome și roboți umanoizi.
„Să spunem că rata de producție este probabil de aproximativ un miliard de roboți umanoizi pe an.
Dacă Tesla are o cotă de 10% din aceasta, ar putea fi mult mai mult de 10%, am putea produce aproximativ 100 de milioane de unități Optimus pe an”, a anticipat afaceristul.
Tesla are concurență
Vă reamintim că, în momentul de față, Tesla nu este singura companie care investeşte în dezvoltarea roboţilor umanoizi. Nvidia şi Figure produc și ele roboți umanoizi.
În plus, companiile chinezești speră să transforme acest sector într-un „nou motor important de creștere economică”. În prezent, China este al doilea cel mai mare deținător de brevete de roboți umanoizi din întreaga lume, după Japonia, potrivit raportului din noiembrie 2023 al Institutului de Cercetare al People’s Daily Online.
Roboții umanoizi, un pericol pentru oameni?
Optimus a fost prezentat pentru prima dată în anul 2021. Totuși, primul prototip a fost realizat în anul 2022. Ultima sa versiune, Gen 2, a fost lansată în anul 2023.
În același an, presa internațională a scris despre un aşa-zis atac al Optimus asupra unui inginer de la Tesla. Informaţie era, de fapt, eronată, cei doi martori oculari povestind despre un incident vechi.
În trecut, un inginer de la Tesla, care efectua actualizări de software pentru două brațe robotizate industriale Kuka, a fost imobilizat de unul dintre ele. Conform lor, robotul și-a înfipt gheara metalică în spatele și brațul omului. Totuși, acesta a scăpat cu viață, după ce un alt muncitor a apăsat butonul de oprire de urgență.