In acest an Departamentul de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) pune la dispozitia exporatorilor 19,6 de milioane lei pentru targuri si expozitii internationale, misiuni economice, reprezentante, studii de piata, oferte si publicitate, potrivit unui comunicat al MEC. Cel mai accesat instrument de exportatori, traguri si expozitii internationale, are alocata suma de 16 milioane lei.

Sprijinul din fonduri bugetare, atat in Romania cat si in tarile membre UE, se acorda cu prioritate firmelor mici si mijlocii pentru dezvoltarea activitatii de export si promovarea ofertei pe pietele externe.


Pot beneficia de aceste fonduri firmele care indeplinesc conditiile de participare prevazute pentru programul de promovare a exporturilor prin instrumentul participare la targuri si expozitii internationale, si anume: au in obiectul de activitate operatiuni de export, nomenclatorul de export corespunde cu profilul targului la care se solicita participarea, produsele sunt de conceptie proprie, de calitate si cu valoare adaugata mare, au realizari la export in anii anteriori, cu exceptia firmelor nou-infiintate, au rezultate pozitive privind eficienta participarii la targuri si expozitii cu sprijin de la bugetul de stat, in cazul prezentei la astfel de actiuni in anii anteriori.


Cheltuielile legate de organizarea standului, de transport, formalitati si taxe vamale, manipulari si depozitare pentru mostrele expediate in regim de export temporar sunt suportate integral de la bugetul de stat prin fondul destinat promovarii exporturilor romanesti. De asemenea, pentru un delegat din partea fiecarei firmei participante cheltuielile de transport si cazare pe perioada targului vor fi asigurate in proportie de 50%.


In anul 2005 fondurile pentru acest program au fost de 18,1 milioane lei, din care pentru targuri si expozitii internationale 15 de milioane lei.

Sursa: Captal, 11 ianuarie 2006