Trecerea de la mașini diesel sau pe motorină la mașini electrice este văzută ca o gură de aer pentru mediul înconjurător. Din păcate, în urma acestei treceri 200 de mii de oameni își pot pierde locul de muncă, a avertizat joi Institutul de cercetare economică Ifo.
200.000 oameni riscă să-și piardă locul de muncă în Germania. Trecerea la mașini electrice reprezintă o dificultate majoră
Institutul de cercetare economică Ifo a avertizat, joi, că trecerea de la motoarele cu combustie internă la maşinile electrice alimentate cu baterii va reduce numărului locurilor de muncă din sectorul auto cheie al Germaniei cu o treime.
Conform estimărilor Ifo, aproximativ 613.000 angajaţi germani lucrează în prezent în sectorul maşinilor alimentate cu benzină şi motorină.
„Între 29% şi 36% din această forţă de muncă ar putea fi disponibilizată”, arată rezultatele unui studiu Ifo comandat de Asociaţia industriei auto (VDA).
Chiar dacă aproximativ 86.000 de persoane din cele angajate acum în industria auto se pensionează până în 2025, pe fondul trecerii la mobilitate electrică vor fi pierdute numeroase locuri de muncă, avertizează Ifo, citat de Reuters.
Angajații trebuie recalificați
Pentru atenuarea impactului, trebuie demarată imediat recalificarea angajaţilor, susţine Oliver Falck, profesorul care a condus efectuarea studiului.
„Trecerea la mobilitate electrică reprezintă o dificultate majoră pentru companiile de mărime medie, în special pe segmentul furnizării de componente auto”, a apreciat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.
Anul trecut, Guvernul de la Berlin a extins până în 2025 subvenţiile acordate la achiziţionarea de maşini electrice, ca parte a măsurilor menite să ducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Sursă foto: Dreamstime