Banii vor fi utilizați pentru co-finanţarea proiectelor de infrastructură finanţate prin Fondul de Coeziune al UE, estimându-se că alocaţia de 200 milioane de euro va mobiliza investiţii suplimentare de aproape 1,5 miliarde de euro în infrastructura de apă şi apă reziduală din România.
Prin intermediul noii facilităţi – Programul de Co-finanţare pentru Fondul Regional de Coeziune UE (R2CF) – banca creează un instrument de finanţare care va susţine investiţii esenţiale în infrastructura de apă, ajutând în acest fel ca ţara noastră se se alinieze la standardele de mediu din UE.
SC Raja SA Constanţa, unul din cei mai mari furnizori de apă din România, care operează în judeţele Constanţa şi Ialomiţa, este primul beneficiar al noului program. Compania furnizează apă şi servicii de apă reziduală pentru mai mult de 500.000 persoane din sud-estul ţării.
BERD oferă companiei un împrumut de 33 milioane de euro, ce va fi folosit pentru o parte din finanțarea ce are în vedere extinderea și reabilitarea sistemelor de furnizare a apei şi de colectare a apelor reziduale în 24 de localităţi din cele două judeţe. Investiţia este co-finanţată prin Fondul de Coeziune al UE cu suma de 145 milioane de euro.
La finalizarea proiectului, întreaga populaţie a Judeţului Constanţa şi 98% din populaţia Ialomiţei va avea acces la serviciile de apă potabilă, ce vor fi în concordanță cu standardele UE. Mai mult, va creşte semnificativ aria de acoperire în ceea ce priveşte colectarea apei menajere în cele două judeţe.
De la începuturile activității sale în România, BERD a investit peste 4,8 miliarde de euro în diferite sectoare ale economiei și a mobilizat investiţii suplimentare de peste 9 miliarde de euro.