Alaturi de banci si transporturi, turismul este unul dintre principalii beneficiari ai ridicarii vizelor. Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, estimeaza ca primul efect al desfiintarii vizelor va fi scaderea cu 10-20% a preturilor pachetelor turistice. Daca traficul turistic va creste cu 30-40% in prima perioada, datorita celor care vor pleca sa-si vada rudele sau sa caute un loc de munca, pe tot anul 2002 cresterea va fi de 10-20%. „Agentiile de turism vor scapa de concurenta firmelor care se ocupau cu traficul de vize sau cu transportul ilegal peste granita”, afirma Cornel Gaina. Ministrul turismului, Dan Matei Agathon, recomanda romanilor sa apeleze la serviciile agentiilor de turism, pentru ca astfel nu mai trebuie sa faca dovada celor 50 sau 100 de euro pe zi. Pe ansamblu, ridicarea vizelor poate conduce la majorarea cu 10% a incasarilor din turism. Pentru agentiile de turism, ridicarea vizelor va insemna simplificarea procedurilor de calatorie si scurtarea timpului pentru rezervarea unui loc. Pe de alta parte, agentiile din provincie vor avea sanse egale cu cele din Capitala, intrucat pana acum erau dezavantajate in cursa pentru obtinerea vizelor.
Principala destinatie pentru romani va fi Italia, inaccesibila pana acum din cauza vizelor, urmata de Spania si Franta. In plus, reprezentantii industriei turistice italiene spera ca introducerea euro va determina o crestere importanta a numarului strainilor care viziteaza Italia. Insa asociatiile de protectie a consumatorilor din Italia avertizeaza ca europenii vor putea compara mult mai usor preturile din Italia cu cele din Franta, de exemplu, iar comparatia nu va fi mereu in favoarea Italiei. Daca totusi operatorii din Italia vor avea de castigat de pe urma turistilor straini, marii perdanti vor fi birourile de schimb valutar si, o data cu ele, agentiile de turism care practicau aceste schimburi.
Cat priveste turistii straini care vor vizita Romania, numarul lor va creste cel putin cu 200.000-300.000, gratie contractelor incheiate cu operatorii din Germania, TUI si Neckerman. In plus, din cauza ca Egiptul, Tunisia, Israelul, Turcia si tot Orientul Mijlociu vor fi anul acesta ocolite de turisti, sunt sanse ca multi straini sa se orienteze spre Romania, fie catre litoral, fie catre manastirile din Moldova. Singura problema nerezolvata este TVA pentru straini, in prezent de 19%. „Nici un partener strain nu va accepta o majorare a tarifelor cu 19%, iar ca aceasta cota sa fie suportata de catre hotelieri nici nu poate fi vorba. Ei ar putea suporta cel mult 3-4%. Noi speram ca se va reveni la cota 0 pentru straini si 9,5% pentru turistii romani”, spune Cornel Gaina.
Tarom va reduce pierderile
In 2002, Tarom va continua programul de restructurare si va trebui sa-si diminueze pierderile cu inca sapte milioane de dolari, intrucat in urma negocierilor cu Banca Mondiala a fost acceptat un nivel al pierderilor de 33 milioane de dolari. Conform directorului general, Nicolae Demetriade, operatorul aerian roman estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 273 milioane dolari, care ar urma sa creasca cu 7% in 2002. Tarom a incheiat un contract cu American Airlines, prin care compania americana va prelua o parte din destinatiile finale si din serviciile de ticketing ale Tarom. Negocieri pentru un contract similar se deruleaza in prezent cu Air France. In cadrul aceluiasi program de restructurare, Tarom va ceda unei companii private cursele interne, cu exceptia celor spre Timisoara, Cluj, Oradea si Sibiu. Principalele candidate sunt Angel, Airlines si Carpat Air, aflate acum in negocieri cu compania nationala.
Investitiile private se inmultesc
Anul viitor va incepe la Constanta construirea celui mai mare parc acvatic din Europa. Societatea Aqua Park, formata prin asocierea Consiliului Judetean Constanta si a SC Jupiter, a anuntat ca parcul acvatic va avea o suprafata de 42 de hectare si va costa sase milioane de dolari. Aici vor exista 11 tobogane cu apa, cinci locuri de joaca pentru copii, un parc, un decor acvatic cu animale din sticla, un patinoar si patru rauri rapide pentru amatorii de senzatii tari. In parc vor mai exista hoteluri, moteluri, restaurante, baruri, parcari si targuri.
In plus, la ultima conferinta de presa din 2001, primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat ca va aduce pe litoral palmieri in valoare de 120.000 dolari. Mai exact, in aprilie 2002 palmierii vor fi adusi din Grecia si plantati pe strazile principale din Constanta si Mamaia.
Lantul hotelier Continental va investi anul viitor circa 12 milioane dolari pentru modernizarea si dotarea hotelurilor sale, a declarat directorul general al companiei, Nicolae Fertig. Cea mai mare parte a investitiei, adica opt milioane dolari, va fi alocata construirii unui nou hotel in Constanta. Hotelul va avea 150 de camere si va fi gata la inceputul lui 2003. Hotelul Arcasul din Suceava va fi modernizat pentru a obtine clasificarea de trei stele, iar hotelul din Arad va fi redeschis in iunie 2002, complet modernizat. Tot anul viitor va intra in functiune la Galati primul hotel asociat lantului. Construit si operat dupa standardele Continental, hotelul este proprietatea santierului naval Damen Galati.
Grupul de firme Ana va investi anul viitor nu mai putin de opt milioane dolari in domeniul hotelier. Proprietarul grupului, George Copos, a refuzat insa sa dea amanunte despre investitie. In prezent, Grupul Ana activeaza in acest domeniu prin Ana Hotels, care detine hotelul Crowne Plaza Bucuresti, si prin Ana Hotels Brasov, care include hotelurile Sport, Bradul si Poiana, precum si societatea Telefericul din Poiana Brasov.
Viitorul turistic In cifre
· Industria turistica contribuit cu 2,4% (498 milioane USD) la PIB in 2001, procentele urmand sa creasca cu 3,5% in 2011 (661 milioane USD).
· In 2001, se estimeaza ca in industria turistica au lucrat 1.053.340 persoane. Pana in 2011, numarul lor va ajunge la 1.617.950.
· Industria turistica a generat 3,3 miliarde dolari in 2001. Pentru 2011, cifra va ajunge la 5,4 miliarde dolari.
· Se estimeaza ca investitia de capital in 2001 a fost de 418 milioane dolari. Pana in 2011, vor fi investiti 469 milioane dolari.
Sursa: Consiliul Mondial de Turism si Calatorii