21 mai 2007. Noi maxime la Shanghai: indicele SSE Composite Index a închis şedinţa în creştere cu 1,04% la 4.072 puncte. La BVB, evoluţii mixte: creşteri pe SIF3, 4,42%, pe o lichiditate foarte bună (peste 8 milioane lei) şi scăderi pe BRK, 2,92%, în urma renunţării la fuziunea cu HTI Valori Mobiliare.

22 mai. Creşteri pe o lichiditate de 19 milioane euro: BET 1,71%, BET-C 1,28%, BET-FI 0,86%, ROTX 0,79%, cele mai lichide fiind SIF-urile şi Banca Transilvania.

23 mai. Indicele BET-FI a urcat cu 1,3%, pe parcursul zilei depăşind pragul de 73.500 de puncte – nou maxim istoric.

24 mai. Cotaţiile au înregistrat un mic recul azi. Vom mai avea o corecţie în vară? 2007 a fost un an interesant până acum pentru piaţa de capital. A fost şi vechi, şi nou. A respectat într-o anumită măsură tiparul din anii trecuţi – am avut creşteri în ianuarie, deşi doar în primele zile -, după care a urmat o corecţie. Ce a adus nou 2007? Maturizarea pieţei, domolirea volatilităţii. Aderarea la UE a adus intrări consistente de capital în piaţă din partea investitorilor străini: cumpărările nete de acţiuni ale nerezidenţilor la BVB au ajuns, în primele patru luni, la 238 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decât în primele patru luni ale anului trecut.

Evenimente interesante, precum reforma sistemului de pensii, vor aduce noi investitori instituţionali pe bursă şi anume fondurile de pensii. În 2007, fondurile de pensii facultative administrate privat (pilonul 3), iar de la 1 ianurie 2008, fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul 2). Acestea vor investi o parte din capital în acţiuni listate. Fiind investitori de cursă lungă, acestea vor oferi stabilitate şi adâncime pieţei. Odată cu cererea, se va contura şi oferta, susţinută de noi listări din mediul privat. O serie de companii private au atins un grad de maturitate care necesită finanţări consistente pentru a se dezvolta în continuare. Si unde pot găsi capital mai ieftin decât la bursă?.

25 mai. Cotaţiile SIF-urilor s-au depreciat, BET-FI pierzând 1,56%, pe o piaţă calmă.