Se pare că anul care tocmai se încheie a fost unul în care foarte multe predicţii nu s-au împlinit. Conform unui clasament realizat de britanicii de la „The Independent”, majoritatea „prezicerilor” care nu au devenit realitate erau negative, ceea ce ne determină să credem că, până la urmă, anul se încheie mai bine decât ne-am fi aşteptat.
Una dintre cele mai negre estimări făcute anul acesta a fost cea legată de gripa nouă. Imediat după primele cazuri apărute, Liam Donaldson, un reputat medic din Anglia a estimat că numărul deceselor în urma acestei boli va ajunge undeva la nivelul de 65.000 până la sfârşitul acestui an. Doctorul n-a avut dreptate, întrucât numărul deceselor se situează acum undeva în jurul cifrei de 10.000.
O altă estimare celebră a fost cea conform căreia Marea Britanie va dori să intre în zona euro, lucru ce s-a dovedit, de asemenea, fals.
În aprilie 2008, se spunea că experimentul LHC, care îşi propusese să creeze condiţiile unei găuri negre, va avea consecinţe dezastruoase pentru întreaga omenire, lucru care nu s-a întâmplat.
Una dintre predicţiile optimiste dar greşite a fost una legată de cântăreţul american Michael Jackson despre care în 2008 se spunea că anul acesta va fi anul revenirii sale pe scenă. Din nefericire, Michael Jackson a încetat din viaţă în luna iunie a acestui an.
Tot în 2008, Adel al-Shirawi, un oficial al unui fond de investiţii din Dubai arăta că este imposibil ca zona economică de acolo să se confunte vreodată cu vreo problemă financiară, tocmai datorită faptului că toată lumea de acolo gândeşte pozitiv, fapt ce înlătură din start pierderea încrederii consumatorilor sau investitorilor.
România: Estimări optimiste, realitate crudă
Nici România nu a făcut excepţie. Predicţiile şi estimările făcute la începutul anului legate de situaţia economică nu s-au împlinit sub nicio formă. Cotidianul „Evenimentul Zilei” a realizat de curând un material în care arăta că toate previziunile guvernatorului BNR au fost date peste cap în 2009. Când criza îi lovea pe americani, el anunţa în România creştere de 6%.
„România va încheia anul 2009 cu o creştere economică pozitivă. Când spun că am o viziune pozitivă asupra creşterii, o spun nu pentru că nu văd că decelerarea e puternică, dar sper că vom avea un tip de minirecesiune sub formă de vârf, nu în forma de U. Nu este o profeţie, e presupunerea pe baza căreia s-a construit bugetul. Este mult mai simplu să faci o corecţie pozitivă decât una negativă”, spunea Isărescu la finalul anului trecut.
În martie 2009, Isărescu le punea românilor aproximativ acelaşi lucru: „România va rămâne în zona pozitivă de creştere economică în 2009”. România încheie anul 2009 cu o puternică scădere economică.