Pieţele bursiere, monetare şi de materii prime s-au redresat în 2009, după declinul puternic înregistrat în primele trei luni ale anului, dar 2010 poate fi marcat de orice riscuri, iar incertitudinile privind ritmul şi vigoarea relansării economice se vor menţine, transmite AFP."Pentru pieţele financiare, anul care se încheie poate fi comparat cu o cursă într-un montagnes russes", potrivit analiştilor băncii Rabobank.Dificultăţile din sectorul financiar mondial şi impactul pest
Pieţele bursiere, monetare şi de materii prime s-au redresat în 2009, după declinul puternic înregistrat în primele trei luni ale anului, dar 2010 poate fi marcat de orice riscuri, iar incertitudinile privind ritmul şi vigoarea relansării economice se vor menţine, transmite AFP.
„Pentru pieţele financiare, anul care se încheie poate fi comparat cu o cursă într-un montagnes russes”, potrivit analiştilor băncii Rabobank.
Dificultăţile din sectorul financiar mondial şi impactul peste estimări al crizei asupra economiei reale au dus, în martie, la prăbuşirea pieţelor de capital şi monetare.
Tendinţa a fost însă inversată de planurile guvernamentale de relansare economică şi reducerea dobânzilor de politică monetară la minime record.
Indicele Dow Jones, spre exemplu, cel mai important de pe Wall Street, a coborât la începutul lui martie sub nivelul de 7.000 de puncte, pentru prima oară în peste 20 de ani, dar la începutul lunii decembrie a depăşit 10.500 de puncte.
„Până acum, planurile de stimulare par să funcţioneze, majoritatea economiilor revin la creştere”, au notat analiştii de la compania Wells Fargo Securities.
Dolarul nu mai este atractiv
Odată cu revenirea treptată a încrederii în pieţe, dolarul, considerat un plasament sigur în perioadele dificile, a pierdut din atractivitate, investitorii fiind atraşi de plasamente mai riscante şi mai rentabile.
La sfârşitul lui noiembrie, euro a atins 1,5144 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni.
Odată cu deprecierea dolarului, aurul a depăşit în 2009 record după record şi a atins la începutul lui decembrie nivelul istoric de 1.226,56 dolari pe uncie, susţinut şi de interesul statelor emergente pentru diversificarea rezervelor.
Şi piaţa petrolului a beneficiat de deprecierea monedei americane, astfel încât preţul ţiţeiului a crescut de peste două ori, la circa 80 de dolari pe baril, de la sfârşitul anului 2008.
Şi totuşi, Bursele ar putea fi zguduite din nou
Perspectivele pieţei materiilor prime rămân însă incerte în 2010, consideră Christophe Barret, analist în domeniul de profil la banca Calyon.
„Marea întrebare este dacă tendinţa crescătoare a pieţelor din ultimele nouă luni va continua anul viitor”, a arătat David Woo, analist la Barclays Capital.
Chiar şi în cazul economiilor care au revenit la creştere, redresarea nu s-a stabilizat, iar ritmul va fi şi în 2010 foarte lent, au spus şi analişti ai băncii Wells Fargo.
Pieţele anticipează în general o redresare economică în forma W, fiind aşteptată o a doua perioadă de scădere.Acest scenariu a fost întărit în ultimele două săptămâni de temerile legate de problemele financiare ale unor state precum Dubai, Grecia, Portugalia şi Spania.
Statele emergente vor fi locomotivele relansării economiei mondiale, anticipează cea mai mare parte a analiştilor. Astfel, majoritatea economiilor asiatice vor înregistra creşteri robuste în anul viitor, ca urmare a relansării puternice a activităţilor, prognozează analiştii băncii Wells Fargo.
An bun şi pentru Bursa de la Bucureşti
Corelarea cu bursele externe a fost vizibilă şi în luna octombrie, când piaţa de la Bucureşti a scăzut uşor, influenţată de corecţiile consemnate de pieţele mari, însă şi de instabilitatea politică de la acea vreme din România.
Ulterior, odată cu reluarea creşterilor pe bursele externe, investitorii de la BVB au ridicat din nou preţurile acţiunilor, astfel că la finalul anului indicele general al bursei, BET-C, este în urcare cu 37,31% faţă de nivelul din ultima şedinţă din 2008. La nivelul capitalizării, bursa a crescut cu 75,2%, adică 34,373 miliarde lei, valoarea de piaţă a companiilor urcând de la 45,701 miliarde lei la 80,074 miliarde lei.
Cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au urcat în acest an în medie cu 90,33%, iar cele mai lichide zece titluri au dus indicele BET cu 61,68% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut.
SURSA: Mediafax