Anul 2009 a fost unul profitabil pentru cinematografia mondială, în pofida crizei economice, încasările la nivel global depăşind pragul de 10 miliarde de dolari, recesiunea determinându-i pe oameni sa redescopere „magia” sălilor de cinematograf.
Ianuarie: „Slumdog Millionaire”, câştigător la gala Globurilor de Aur
Marele câştigător la ediţia din 2009 a galei Globurilor de Aur a fost filmul „Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire”, în regia lui Danny Boyle. Pelicula, care spune povestea unui tânăr needucat ce câştigă un concurs de cultură generală televizat, a obţinut în total patru premii, la categoriile „cel mai bun film – dramă”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună coloană sonoră”. Kate Winslet a câştigat ambele premii pentru interpretare, rol principal şi rol secundar, pentru evoluţiile sale din „Cititorul/ The Reader”, respectiv „Nonconformiştii/ Revolutionary Road”.
Mickey Rourke a fost desemnat câştigătorul secţiunii „cel mai bun actor-dramă”, pentru rolul din „Luptătorul/ The Wrestler”, în timp ce Heath Ledger a fost premiat postum pentru prestaţia sa din filmul „Cavalerul Negru”, la categoria cel mai bun rol secundar masculin”. Cel mai bun lungmetraj animat a fost desemnat „Wall-E”. Gala premiilor Globul de Aur, un eveniment hollywoodian strălucitor, cu multe vedete pe covorul roşu, este considerată „anticamera” premiilor Oscar.
Februarie: Premii la Festivalu de Film de la Berlin
„La Teta Asustada/ The Milk of Sorrow”, de Claudia Llosa, a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 59-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, unde au mai fost premiate coproducţia românească „Katalin Varga”, de Peter Strickland, şi „Cea mai fericită fată din lume”, de Radu Jude.
Filmul „La teta asustada/The Milk of Sorrow”, semnat de peruana Claudia Llosa, a avut premiera europeană la Berlinală şi prezintă povestea Faustei, care suferă de o boală rară, „teta asustada” („sân înfricoşat”), care este transmisă prin laptele matern al femeilor ce au fost violate în timpul luptelor cu grupurile teroriste din Peru.
Ursul de Argint pentru contribuţia artistică excepţională a revenit lui Gábor Erdély şi Tamás Székely, care s-au ocupat de sunetul coproducţiei româno-britanico-maghiare „Katalin Varga”, de Peter Strickland. Filmul „Katalin Varga”, la care casa de producţie Libra Film este partenerul majoritar, a concurat, alături de alte 25 de filme, pentru prestigiosul Urs de Aur, trofeul competiţiei oficiale. O producţie din 2008, scrisă şi regizată de debutantul Peter Strickland, „Katalin Varga” spune povestea lui Katalin (interpretată de actriţa clujeană Hilda Peter), o femeie izgonită de soţ – care tocmai a aflat că nu e părintele copilului ei – şi care, neavând de ales, pleacă în căutarea adevăratului tată.
Totodată, lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, „Cea mai fericită fată din lume”, a obţinut Premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai). Premiul reprezintă o foarte bună „carte de vizită” a filmului pentru distribuitorii din întreaga lume, Franţa fiind, deja, primul teritoriu care a achiziţionat drepturile de difuzare, prin celebra casă de distribuţie Pyramide Distribution. Având la bază întâmplări reale, „Cea mai fericită fată din lume” spune povestea unei adolescente, Delia, care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale la sucuri răcoritoare. Delia vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a filma un testimonial – dovada că premiul şi câştigătorul există cu adevărat. În timpul filmării, Delia trece prin discuţii aprinse cu părinţii, care au decis să vândă maşina, în ciuda dorinţei ei de a o păstra. Ceea ce la început părea să fie un eveniment norocos din viaţa fetei se dovedeşte a fi o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile din sânul familiei vor fi reanalizate, atât de „fericita” câştigătoare, cât şi de părinţii ei.
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor a revenit iranianului Asghar Farhadi, pentru „Darbareye Elly (About Elly)”, Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă a fost decernat lui Birgit Minichmayr, pentru „Alle Anderen/Everyone else”, de Maren Ade, iar Ursul de Argint pentru cel mai bun actor a fost atribuit lui Sotigui Kouyate, pentru „London River”, de Rachid Bouchareb. Filmul „Storm”, de Hans-Christian Schmid, în care joacă Anamaria Marinca, a primit trei premii, din partea Guild of German Art House Cinemas, a Amnesty International şi a cititorilor publicaţiei Berliner Morgenpost.
„Slumdog Millionaire” şi cele şapte premii BAFTA
„Slumdog Millionaire”, de Danny Boyle, a câştigat şapte premii BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), inclusiv pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor, în cadrul ceremoniei din 2009. Pelicula a mai câştigat premiile pentru muzică (A.R. Rahman), imagine (Anthony Dod Mantke), montaj (Chris Dickens), sunet (Glenn Freemantle, Resul Pookutty, Richard Pryke, Tom Sayers, Ian Tapp) şi scenariu adaptat (Simon Beaufoy), acesta din urmă venind la numai o zi după distincţia omonimă acordată de Sindicatul scenariştilor din America. În total, „Slumdog Millionaire” a concurat cu alte 11 titluri, printre care s-a numărat „Strania poveste a lui Benjamin Button/ The Curious Case of Benjamin Button”, de David Fincher.
Filmul lui Fincher, care îl are pe Brad Pitt în rolul principal, a câştigat trei premii BAFTA, pentru machiaj şi coafură (Jean Black, Colleen Callaghan), efecte speciale (Eric Barba, Craig Barron, Nathan Mcguinness, Edson Williams) şi producţie (Donald Graham Burt, Victor J. Zolfo). Academia de film din Marea britanie i-a acordat, postum, lui Heath Ledger premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru prestaţia din „Cavalerul Negru/ The Dark Knight”, în timp ce distincţia pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Mickey Rourke, pentru „The Wrestler”, de Darren Aronofski. Kate Winslet a primit un premiu BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru „Cititorul/ The Reader”, de Stephen Daldry, în timp ce premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar i-a revenit lui Penelope Cruz, pentru „Vicky Christina Barcelona”, de Woody Allen.
Premiul pentru cel mai bun scenariu original a revenit peliculei „In Bruges” (Martin Mcdonagh), premiul BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină a fost acordat producţiei „I’ve Loved You So Long” (Yves Marmion, Philippe Claudel), în timp ce „Wall-E”, de Andrew Stranton, a primit premiul pentru cel mai bun film de animaţie.
Tot în februarie, cea de-a 81-a ediţie a a distincţiilor acordate de Academia americană de film a fost găzduită de actorul Hugh Jackman, protagonistul seriei „X-Men „, care a dat show-ului o nouă viziune, după mai mulţi ani în care audienţa transmisiunilor TV ale galei au fost în scădere.
Lungmetrajul „Slumdog Millionaire”, de Danny Boyle, a dominat cea de-a 81-a ediţie a distincţiilor acordate de Academia americană de film, cu opt premii Oscar, printre care cele pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film, în timp ce „Strania poveste a lui Benjamin Button”, în regia lui David Fincher, care conducea în topul nominalizărilor, cu 13, a obţinut doar trei premii Oscar, la categorii de post-producţie, pentru cele mai bune efecte vizuale, cel mai bun machiaj şi cea mai bună regie artistică.
Totodată, filmul „Milk”, de Gus Van Sant, care obţinuse opt nominalizări, a câştigat două premii Oscar, pentru cel mai bun rol principal masculin (Sean Penn) şi pentru cel mai bun scenariu original. Sean Penn a fost singura surpriză a serii la categoriile de interpretare, el câştigând premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin după ce Mickey Rourke a obţinut toate distincţiile importante la această categorie în sezonul care a precedat gala Academiei de film americane. Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată britanica Kate Winslet pentru prestaţia ei din „Cititorul/ The Reader”.
Heath Ledger, premiul Oscar postum
De asemenea, Heath Ledger, interpretul Jokerului din „Cavalerul Negru”, de Christopher Nolan, a devenit al doilea actor care a câştigat un premiu Oscar postum, după Peter Finch, pentru filmul „Reţeaua” (1977 ), fiind recompensat la categoria „cel mai bun actor în rol secundar”. Penelope Cruz a câştigat categoria feminină corespondentă, graţie rolului din „Vicky Cristina Barcelona”, de Woody Allen. Cel mai bun lungmetraj animat a fost desemnat „Wall-E”, în regia lui Andrew Stanton, iar la categoria „cel mai bun film străin” s-a impus „Departures”, regizat de cineastul nipon Yojiro Takita. Actorul, regizorul, scenaristul şi producătorul Jerry Lewis a primit un premiu Oscar onorific, în semn de recunoaştere pentru munca sa în domeniul cinematografiei.
Mai: Filmul românesc ia duă premii importante
La Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, pelicula „Das weisse Band” de Michael Haneke (Austria) a fost distinsă cu Palme d’Or 2009, cel mai important premiu al festivalului. Filmul lui Haneke prezintă o serie de evenimente stranii care se petrec într-o şcoală din Germania anului 1913. Filmul ridică, într-o măsură, întrebarea, dacă nu cumva educaţia a permis formarea ideilor fasciste, fiind recompensat, totodată, cu premiul FIPRESCI.
Marele Premiu al Juriului a fost acordat filmului „Un Prophete” de Jacques Audiard, cel mai bun regizor a fost desemnat Brillante Mendoza (Filipine), pentru „Kinatay”, actriţa franceză Charlotte Gainsbourg a primit premiul pentru interpretare feminină, pentru rolul din „Antichrist” de Lars Von Trier, actorul austriac Christoph Waltz a fost recompensat cu premiul pentru interpretare masculină pentru evoluţia din „Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds” de Quentin Tarantino, iar pelicula „Spring Fever” a cineastului chinez Lou Ye a primit trofeul categoriei „cel mai bun scenariu”.
Caméra d’Or a revenit peliculei „Samson and Delilah” de Warwick Thornton, Palme d’Or pentru scurtmetraj a revenit filmului „Arena” de Jo?o Salaviza, trofeul secţiunii Un Certain Regard a revenit filmului „Kynodontas/ Dogtooth” de Yorgos Lanthimos (Grecia). Marele Premiu al secţiunii Semaine de la Critique a revenit peliculei „Goodbye Gary” de Nassim Amaouche (Franţa), iar Marele Premiu al Juriului Ecumenic a fost acordat filmului „Looking for Eric” de Ken Loach.
„Poliţist, adjectiv” a obţinut două premii importante la Festivalul de la Cannes – premiul juriului secţiunii Un Certain Regard şi premiul FIPRESCI al aceleiaşi secţiuni. Pelicula „Poliţist, adjectiv” relatează povestea unui poliţist dintr-un oraş de provincie (Dragoş Bucur). Acesta este obligat să investigheze un caz minor, al cărui protagonist este un licean. Pe parcursul investigaţiei, poliţistul îşi dă seama că nu mai crede în meseria sa. Pelicula a primit cronici laudative, după premiera mondială, la Cannes, în publicaţii precum Variety şi The New York Times. Comedia a fost realizată la începutul anului 2009, la Vaslui, oraşul natal al lui Corneliu Porumboiu. De altfel, tot la Vaslui regizorul a filmat şi pelicula sa de debut, „A fost sau n-a fost?”, pentru care a primit Camera d’Or la Cannes, în 2006.
Scenaristul român Ioan Antoci a primit premiul „Krzysztof Kieslowski” ScripTeast, într-o ceremonie care a avut loc la Plage des Palmes, în timpul Festivalului de la Cannes (13 – 24 mai). Proiectul lui Ioan Antoci, „Câinele japonez”, a participat la ediţia din acest a ScripTeast alături de alte zece scenarii, printre care şi „Transfer”, de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu. „Câinele japonez” a fost desemnat câştigător de comisia de consilieri. Proiectul lui Ioan Antoci a fost desemnat câştigător şi la Concursul de scenarii organizat anul trecut de HBO şi va fi produs de Libra Film.
Iunie
„Twilight” a primit cinci premii
Pelicula cu vampiri „Amurg/ Twilight” a fost distinsă cu cinci premii, printre care cele pentru cel mai bun film, cel mai bun sărut şi cea mai bună luptă, în cadrul galei MTV Movie Awards 2009. Totodată, Kristen Stewart şi Robert Pattinson, actorii din rolurile principale în lungmetrajul, au fost recompensaţi la categoriile „cea mai bună actriţă în rol principal”, respectiv „cel mai bun actor debutant”. Actorul Heath Ledger, care a murit pe 22 ianuarie 2008, la vârsta de 28 de ani, a fost recompensat postum cu premiul pentru cel mai bun personaj negativ, pentru rolul din „Cavalerul Negru”. De asemenea, actriţa Amy Poehler a fost distinsă cu premiul „WTF” („What The Fuck”) pentru că a urinat în chiuvetă în comedia „Baby Mama”. Starurile Disney Zac Efron şi Ashley Tisdale, din comedia „Liceul muzical: Anul absolvirii”, au fost distinse cu premiile pentru cel mai bun actor în rol principal şi, respectiv, cea mai bună actriţă debutantă. Premiile MTV Movie Awards sunt decernate în urma nominalizărilor şi voturilor fanilor, câştigătorii primind câte o statuetă de aur care imită forma unei cutii de popcorn.
Septembrie: luna Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia
Lungmetrajul israelian „Lebanon”, de Samuel Maoz, a fost recompensat cu premiul Leul de Aur, la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, desfăşurat în perioada 2 – 12 septembrie. Regizorul Samuel Maoz a realizat aproape tot filmul din interiorul unui tanc, pentru a transmite claustrofobia de care a suferit şi frica pe care a simţit-o pe când era un tânăr recrut israelian, în timpul războiului din 1982. El a fost atât de traumatizat încât a avut nevoie de 25 de ani pentru a-şi aduna forţele pentru a face acest film, pe care publicaţia New York Times l-a calificat drept „o uimitoare piesă de cinematografie”. O altă peliculă favorită a ediţiei din 2009, comedia neagră „Life During Wartime”, a americanului Todd Solondz, a fost recompensată cu premiul pentru cel mai bun scenariu.
Artista iraniană Shirin Neshat a câştigat Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, pentru „Women Without Men”, care prezintă vieţile a patru femei din diferite medii sociale pe fundalul loviturii de stat petrecute în 1953 în Iran. Actorul britanic Colin Firth a câştigat premiul pentru interpretare masculină – Coppa Volpi -, pentru rolul unui profesor gay din filmul „A Single Man”, care suferă o adevărată traumă în urma decesului partenerului său de viaţă, în pelicula cu care a debutat în arta regizorală designerul de modă Tom Ford. Rusoaica Ksenia Rappoport a câştigat Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „La Doppia Ora”, de Giuseppe Capotondi.
Regizorul german Fatih Akin a câştigat premiul special al juriului, pentru comedia „Soul Kitchen”. Un spălător de vase care sparge farfurii, o iubită (Pheline Roggan) care este pe cale să plece în China, un frate (Moritz Bleibtreu) care tocmai a ieşit din închisoare şi o îngrozitoare discopatie lombară îi fac viaţa lui Zinos orecum agitată. Problemele se amplifică în momentul în care el angajează un bucătar (Birol Ünel), pe cât de talentat, pe atât de irascibil, şi pentru că un agent imobiliar necinstit (Wotan Wilke Möhring) încearcă prin orice mijloace să obţină restaurantul. Plin de fantezie şi ritmat de o muzică originală, cu interpretarea energică a tinerilor actori, „Soul Kitchen” prezintă vesel prietenia şi interferenţele culturale turco-germane.
„Francesca”, un alt film de succes
Premiul pentru cel mai bun film din secţiunea Orizzonti – unde a fost inclus şi „Francesca”, debutul în lungmetraj al lui Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în rolul principal – a fost acordat producţiei „Engkwentro”, de Pepe Diokno (Filipine), în timp ce premiul pentru cel mai bun documentar i-a revenit lui „1428”, de Du Haibin (China). O menţiune specială i-a fost atribuită lui „Aadmi ki aurat aur anya kahaniya (The Man’s Woman and Other Stories)”, de Amit Dutta (India). Premiul secţiunii Controcampo Italiano a revenit peliculei „Cosmonauta”, de Susanna Nicchiarelli (Italia). Totodată, pe 10 septembrie au fost decernate premiile secţiunii Corto Cortissimo. Astfel, Leul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei „Eersgeborene (First Born)”, de Etienne Kallos (Africa de Sud/ SUA), în timp ce Persol 3-D Award, pentru cel mai bun film 3-D al anului, o distincţie aflată la prima ediţie, a revenit peliculei „The Hole”, de Joe Dante (SUA). Actorul şi regizorul american Sylvester Stallone a primit premiul Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker din partea organizatorilor Festivalului de Film de la Veneţia, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale, în timp ce John Lasseter şi ceilalţi regizori ai studiourilor Disney-Pixar au primit premiul Leu de Aur pentru întreaga carieră.
Filmul „Francesca”, debutul în lungmetraj al lui Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în rolul principal, a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în secţiunea Orizzonti, o secţiune care prezintă noile tendinţe din cinematografia mondială şi face parte din selecţia oficială a festivalului.
Octombrie: Căştigătorii Festivalului de la Roma
Pelicula „Brotherskab/ Brotherhood”, de Nicolo Donato, a obţinut premiul Marc Aurelio de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a patra ediţie a Festivalului de la Roma 2009. Actriţa britanică Helen Mirren a primit premiul Marc Aurelio de Argint pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul din „The Last Station”, în timp ce premiul Marc Aurelio de Argint pentru cea mai bună interpretare masculină a revenit actorului italian Sergio Castellitto, pentru rolul din „Alza la Testa”.
Marele Premiu al Juriului a revenit lungmetrajului „L’uomo che verr?”, de Giorgio Diritti, care a mai fost recompensat şi cu Premiul publicului pentru cel mai bun film. Creat în urmă cu patru ani de fostul primar al Romei, Walter Veltroni, pasionat de cinematografie, cu ambiţia de a rivaliza cu marile festivaluri internaţionale, Festivalul de Film de la Roma acordă publicului un rol activ. Astfel, după fiecare proiecţie, spectatorii acordă note fiecărui film din competiţie şi desemnează astfel câştigătorul trofeului Marc Aurelio de Aur din partea publicului. Celebra actriţă Meryl Streep a primit un premiu Marc Aurelio de Aur pentru întreaga carieră, ea alăturându-se astfel vedetelor care au primit această distincţie la ediţiile anterioare – Sean Connery, Sophia Loren, Al Pacino şi Gina Lolobrigida. Ediţia din acest an a fost afectată de criza mondială – competiţia oficială a cuprins 14 filme, faţă de 20 în 2008, bugetul total a scăzut la 12 milioane de euro, comparativ cu 15,5 milioane de euro în 2008, iar programul festivalului a fost mai scurt cu o zi. Totodată, organizatorii au anunţat înainte de debutul festivalului că au redus drastic valoarea trofeului principal al evenimentului, de la 200.000 de euro la 40.000 de euro. În anii precedenţi, valoarea ridicată a premiilor oferite de acest festival, înfiinţat în 2006, a reprezentat una dintre caracteristicile principale ale evenimentului.
Decembrie: Oscarurile europene
Lungmetrajul „Das Weisse Band”, în regia lui Michael Haneke, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film european la gala Academiei Europene de Film, care a avut loc la mijlocul lunii decembrie. Totodată, în cadrul galei, Michael Haneke a primit premiul pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun scenarist. Considerate Oscarurile europene, aceste distincţii sunt decernate anual de Academia Europeană de Film celor mai bune producţii cinematografice europene realizate în anul precedent. Cea mai bună actriţă europeană a fost desemnată britanica Kate Winslet, pentru „Cititorul/ The Reader”, în regia lui Stephen Daldry, iar cel mai bun actor european a fost ales Tahar Rahim, pentru evoluţia sa din „Profetul”, în regia lui Jacques Audiard.
Descoperirea europeană a anului a fost desemnat filmul „Katalin Varga”, în regia lui Peter Strickland, prremiul de excelenţă al Academiei Europene de Film a revenit cineastei Francesca Calvelli, pentru „Vincere”, iar premiul Academiei Europene de Film pentru întreaga activitate a revenit regizorului Ken Loach. Premiul european pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale a fost acordat actriţei franceze Isabelle Huppert.
2009, anul filmelor de la Hollywood
Anul 2009 a reprezentat, cu mici excepţii, anul în care s-au impus, atât prin prisma încasărilor, cât şi prin cea a criticilor favorabile, filmele produse de marile studiouri de la Hollywood care au promovat pe scară largă continuările unor francize, filmele SF, cele de animaţie, poveştile cu vampiri şi comediile. În ciuda crizei economice mondiale, 2009 a reprezentant şi anul depăşirii multor recorduri de box office.
În iulie, „Harry Potter şi Prinţul Semipur”, al şaselea opus din seria „Harry Potter”, produs de Warner Bros Pictures International, a devenit pelicula cu cele mai mari încasări din toate timpurile pe plan internaţional în primele cinci zile de la lansare.
Tot în luna iulie, filmul de animaţie „Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor”, produs de 20th Century Fox, a devenit filmul de animaţie cu cel mai bun debut din istoria cinematografiei. Compania Summit Entertainment a cimentat statutul de superproducţie al francizei despre vampiri „Amurg”, odată cu lansarea celui de-al doilea film din această serie, „Saga Amurg: Lună Nouă”, care a ocupat la sfârşitul anului un onorant loc şase în clasamentul încasărilor mondiale.
Fox International, primul distribuitor internaţional
Fox International a devenit primul distribuitor internaţional care a depăşit în 2009 graniţa de un miliard de dolari din încasări, cu ajutorul filmelor „Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor”, „O noapte la muzeu 2” şi „X-Men de la Origini: Wolverine”. În iulie, Warner Bros a doborât din nou acest prag psihologic, în cazul său pentru al nouălea an consecutiv.
În acest an, Sony Pictures Releasing International a devenit cea de-a cincea companie din istoria cinematografiei care a depăşit două miliarde de dolari din vânzarea biletelor pe plan mondial într-un singur an, în principal graţie epicului „2012”, thrillerului religios „Îngeri şi Demoni” şi SF-ului „Terminator – Salvarea”, cel mai recent film din această franciză.
Surprize deosebit de plăcute au reprezentat în 2009 filmele realizate cu buget redus („Activitate paranormală/Paranormal Activity”), comediile („Marea mahmureală/The Hangover”, „Vrei să te însori cu mine?/The Proposal”) şi documentarele („Capitalismul: o poveste de dragoste”), care au impresionat criticii de specialitate şi au reuşit încasări surprinzătoare.
„Harry Potter şi Prinţul Semipur”, primul în box office-ul mondial
În 2009, potrivit boxofficemojo.com, pe primul loc în box office-ul mondial s-a situat filmul „Harry Potter şi Prinţul Semipur”, care a avut încasări de 929,4 milioane de dolari. Filmul de animaţie „Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor” a ocupat poziţia a doua în acest clasament, cu încasări de 883,7 milioane de dolari. Podiumul a fost completat de SF-ul „Transformers: Răzbunarea celor învinşi”, care a generat încasări de 835 de milioane de dolari.
Poziţiile următoare au fost ocupate, în ordine, de filmele „2012” (711,2 milioane de dolari), „Deasupra tuturor/Up” (683 de milioane de dolari), „Saga Amurg: Lună Nouă” (628,9 milioane de dolari), „Avatar” (623,6 milioane de dolari), „Îngeri şi Demoni” (485,9 milioane de dolari), „Marea mahmureală/The Hangover” (459,4 milioane de dolari), „O noapte la muzeu 2” (412,7 milioane de dolari).
Potrivit boxoffice.com, anul 2009 a fost, în ciuda crizei mondiale, unul excelent din punct de vedere al încasărilor, care au totalizat, la nivel mondial, până la data de 17 decembrie, 9,79 miliarde de dolari, depăşind cu 1,64% totalul încasărilor din 2008 (9,63 miliarde de dolari). În opinia specialiştilor, 2009 va intra în istorie ca fiind anul în care totalul încasărilor pe plan mondial va depăşi pentru prima oară pragul celor 10 miliarde de dolari. Până la sfârşitul anului, acest prag psihologic are toate şansele să fie depăşit graţie unor filme care se anunţă deosebit de profitabile, precum „Avatar”, „Neînfrânt/ Invictus”, „Sherlock Holmes” şi „Alvin şi veveriţele 2”.
2010 duce mai departe tradiţia din 2009
Pentru 2010, specialiştii prevăd o continuare a tendinţelor exprimate în 2009, marile studiouri urmând să se concentreze pe continuările unor francize de succes („Saga Amurg: Eclipsa”, „Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I” şi „Iron Man – Omul de oţel 2”), pe lansarea unor noi comedii şi a animaţiilor în 3D, pentru impulsionarea acestei industrii de divertisment, devenită atât de profitabilă într-o perioadă în care criza mondială i-a determinat pe oameni să redescopere „magia” sălilor de cinematograf.
SURSA: Mediafax