Anul 2009 a fost unul dintre cei mai dificili pentru presă, 113 jurnalişti fiind asasinaţi pe parcursul său, a anunţat, miercuri, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), care a cerut ONU să ia măsuri pentru protecţia ziariştilor.
Anul 2009 a fost unul dintre cei mai dificili ani în ceea ce priveşte numărul jurnaliştilor asasinaţi, iar „FIJ cere ca guvernele şi Naţiunile Unite să acţioneze în mai mare măsură pentru a-i proteja pe ziarişti”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
În realitate, bilanţul este de „137 de jurnalişti şi angajaţi ai unor instituţii media ucişi în 2009”, dintre care „113 au fost asasinaţi (…) şi 24 au murit accidental”, a precizat organizaţia cu sediul la Bruxelles.
FIJ a denunţat lipsa unei acţiuni privind protecţia jurnaliştilor din partea statelor, cărora ONU le-a cerut, în 2006, „să ia măsuri în vederea protejării jurnaliştilor şi media din zonele de conflict”.
Care sunt cele mai pericoloase ţări pentru ziarişti?
Filipine, Mexic şi Somalia sunt „ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti”, potrivit FIJ, care a făcut referire la „masacrul a 31 de ziarişti şi angajaţi a unor instituţii media în Filipine, în noiembrie, şi recentele violenţe contra jurnaliştilor din Mexic şi Somalia”.
Scăderea numărului asasinatelor având ca ţintă jurnalişti înregistrată în 2008 – 109 – „nu a durat foarte mult”, a constatat Jim Boumelha, preşedintele FIJ.
Pentru al doilea an consecutiv, regiunea Asia-Pacific este cea mai periculoasă pentru cei care lucrează în presă, cu 51 de jurnalişti şi angajaţi ai unor instituţii media ucişi, în special în Filipine (38).
În afară de Filipine, cele patru ţări considerate a fi cele mai periculoase pentru ziarişti sunt Mexic (13), Somalia (9), Pakistan (7) şi Rusia (6).
În Irak, ţară care a fost considerată mult timp ca fiind cea mai periculoasă pentru jurnalişti, decesele în rândul reprezentanţilor presei au scăzut la 5 în 2009 de la 16 în 2008.
Realizat în colaborare cu INSI (Institutul Internaţional pentru Securitatea Presei – n.r.) şi monitorizând numărul reprezentanţilor media care şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi exercitau meseria, raportul complet al FIJ va fi publicat la jumătatea lui ianuarie 2010.
SURSA: Mediafax