Anul 2009 va aduce o incetinire a ritmului de crestere al constructiilor pe piata din Romania, in contextul crizei finciare globale, a declarat pentru Capital Online Adrian Garofeanu, director comercial al companiei producatoare de materiale izolante Knauf Insulation (foto).
„E greu de estimat, dar credem ca in 2009 se va inregistra o incetinire a ritmului constructiilor pentru ca si Romania va fi afectata de criza financiara manifestata la nivel mondial, dar nu atat de puternic si nici pe o perioada la fel de lunga”, a declarat oficialul Knauf Insulation. Astfel, acesta preconizeaza ca ritmul de crestere al constructiilor din tara noastra va fi de doar 10-15%, fata de previziunile initiale de 28%. Cu toate acestea, situatia nu va persista, aceasta incetinire fiind posibila doar in urmatoarele 6-12 luni.
Piata din Romania ramane, chiar si in contextul crizei o piata foarte atractiva pentru marii investitori din domeniul constructiilor. „Avand in vedere deficitul de spatii locative, de birouri si industriale inregistrat in Romania, in ciuda crizei financiare, tara noastra reprezinta o piata importanta pentru investitori” a mai spus Adrian Garofeanu.
Acesta s-a aratat ingrijorat de efectele crizei financiare, care a dus deja la sistarea unor anumite proiecte. In ciuda acestui fapt, „antreprenorii din constructii mizeaza pe dezvoltarea lucrarilor de infrastructura si a lucrarilor agro-indusriale sustinute si de fonduri nerambursabile din partea UE, precum si pe proiecte finantate in parteneriat public-privat. Piata romaneasca a constructiilor va fi influentata pe partea imobiliara, in schimb celelalte componente, respectiv constructiile de infrastructura si constructiile industriale vor creste”. a precizat Adian Garofeanu.
Directorul Knauf Insulation este de parere ca actuala criza financiara poate avea si urmari benefice penrtu unele companii romanesti care pot intra cu usurinta pe piata in lipsa investitorilor straini. „Companiile romanesti pot intra pe piata locala mult mai usor, in lipsa concurentei straine si a preturilor impuse de companiile din afara, pe segmente de piata insuficient exploatate”, a adaugat Garofeanu.
Producatorul de materiale izolante Knauf Insulation, parte a Grupului Kanuf, si-a facut intrarea pe piata locala in luna septembrie si mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 7 milioane de euro si o cota de 15% din piata. „Ne vom atinge obiectivele pentru 2008 deoarece potentialul de dezvoltare al pietei este mare, Romania fiind una dintre tarile europene cu cele mai multe locuinte neizolate termic” a sustinut directorul comercial al companiei. „In ceea ce priveste 2009, criza financiara ne face sa fim putin mai rezervati in privinta perspectivelor de viitor”, a aduagat acesta.
Adrian Garofeanu a declarat ca mizeaza pe interesul populatiei pentru reducerea facturilor de intretinere prin reducerea consumului de energie, implicit prin izolarea optima a locuintelor. Conform unui studiu realizat de companie, izolarea corespunzatoare a locuintelor contribuie cu aproximativ 40-50% la reducerea consumului de energie termica per ansamblul cladirii.
In 2009, izolarea locuintelor va ramane un subiect de actualitate, chiar si in contextul economico-financiar de la sfarsitul acestui an si indiferent de modul in care acesta ar putea influenta economia romaneasca, este de parere reprezentantul Knauf.
Pentru anul viitor Knauf Insulation are in plan deschiderea unui centru de distributie in Romania. „Am luat in calcul pentru 2009 deschiderea unui centru logistic care sa ne ajute in optimizarea distributiei catre clienti. Deocamdata nu am demarat acest proiect, el fiind planificat pt a doua parte a anului viitor”, a declarat Adrian Garofeanu.
Knauf Insulation distribuie in Romania produse din vata de sticla, vata bazaltica si placi din lemn-beton, utilizate pentru izolarea termica, fonica si pentru protectia la incendiu.
Grupul Knauf opereaza peste 150 de unitati de productie la nivel mondial (Europa, Asia, SUA si America de Sud) numarand peste 22.000 de angajati in 40 de tari. Cifra de afaceri a grupului a atins 5.5 miliarde de euro in 2007. Grupul va incepe anul viitor constructia unei fabrici de gips-carton cu o capacitate de 35 de milioane mp langa Cluj, in urma unei investitii de circa 70 milioane euro.