În jur de 40 de proiecte hoteliere au fost anunţate pentru 2010, o mare parte dintre acestea fiind în stadiul de construcţie, însă expeţii din piaţă estimează că în acest an nu vom asista la prea multe tăieri de panglici.

Dintre proiectele anunţate pentru acest an, 25 se află în faza de construcţie, nouă sunt în stadiul de proiectare şi opt în amenajare, iar cele mai multe sunt evaluate la aproximativ 3-4 milioane de lei (24 de proiecte), arată un studiu realizat de IBC Focus.

Mircea Drăghici, project manager al departamentului Hoteluri la CBRE Eurisko, este de părere că anul 2010 va fi sărac în inaugurări de hoteluri, vor fi chiar mai puţine decât în 2009, pentru că anul trecut băncile au fost foarte reticente în a acorda finanţări, motiv pentru care au fost puţine proiecte demarate.

„Este posibil ca din a doua jumătate a anului, băncile să reia creditarea. Anul trecut, finanţarile au fost o problemă generală, nu numai în sectorul hotelier. Băncile au stat în expectativă, să vadă exact cât de adâncă este criza”, a declarat, pentru capital.ro, Mircea Drăghici. Acesta estimează că abia în 2012 vom mai asista la un vârf al deschiderilor.

Studiul IBC Focus mai arată că, din totalul proiectelor anunţate pentru 2010, în Bucureşti sunt programate pentru construcţie trei unităţi de cazare, restul vizând zona centrală a României (zece proiecte), partea de nord-est şi nord-vest (câte opt proiecte) sau zona de sud-est şi sud-vest (cinci, respectiv trei proiecte).