Un an pentru care semnele bune din Pluguşor sunt ceva mai rele decât la începutul lui 2011. Şi totuşi sunt optimist şi cred că sistemul bancar românesc va intra într-o fază de consolidare, că se va continua exerciţiul de scădere a costurilor.
Cred că sistemul bancar în acest an se va menţine pe un palier aproximativ egal cu 2011, sper chiar puţin mai bine decât anul ce a trecut, atât din punctul de vedere al creditării, cât şi din punctul de vedere al atragerii de depozite şi chiar din punctul de vedere al profitabilităţii. Sper ca sistemul bancar, în 2012, să revină din nou pe profit.
Cred, pe de altă parte, că 2012 va fi şi un an al reglementărilor, în special al reglementărilor europene. Vorbim de apariţia Basel III, de Directiva europeană CRD, care introduce Basel III în UE. Există chiar şi un principiu interesant al armonizărilor la nivel mondial. Pentru că, nu trebuie să uităm, nu doar Europa trebuie să adopte Basel III, ci şi Statele Unite, pentru a nu se crea un dezavantaj competitiv între băncile europene şi cele americane.
Dacă băncile europene vor fi subiecte ale unor cerinţe de majorări de capital şi vor fi restricţionate, practic, să aibă mai mult capital decât profit, este interesant de văzut cum se va face implementarea Basel III în Statele Uniteşi care vor fi efectele asupra băncilor de acolo. În UE, se ştie, băncile vor trebui, până în iunie, să îşi majoreze capitalurile până la acea rată a solvabilităţii de 9%. Cât despre impactul asupra băncilor din România, acesta va fi zero, pentru că noi depăşim per total sistem acest nivel. Dar la noi impactul va fi simţit indirect, prin impactul acestor reglementări asupra băncilor-mamă.
Subsidiarele sunt foarte bine capitalizate, suntem în interiorul acestei anvelope pe care o descrie BASEL III. În mod normal, noi putem să funcţionăm fără să avem nevoie de injecţii de capital. 2012 va şi anul în care economisirea internă va deveni din ce în ce mai importantă comparativ cu cea externă, care va deveni şi mai scumpă, şi mai greu accesibilă. Pârghiile prin care ar putea fi stimulată economisirea externă pentru a intra în România ar putea fi piaţa de capital, dacă ar juca un rol mai important. Pe acest canal ar putea să intre în România alte forme de economisire externă decât liniile de credit de la băncile-mamă, economii externe dedicate investiţiilor, gen fonduri de pensii.
Sergiu Oprescu, preşedinte, Alpha Bank